Делът на жените в сектора на информационните и комуникационните технологии наближава 34% от всички ИТ специалисти

България е една от страните с най-високо участие на жените в сектора на информационните и комуникационни технологии, като делът им наближава 34% от всички ИТ специалисти. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на среща днес с Дорийн Богдан-Мартин, директор на Бюрото по развитие на далекосъобщенията към Международния съюз по далекосъобщения. Тя е първата жена на висок мениджърски пост в историята на организацията. Разговорът е част от програмата на министър Желязков в рамките на Световната среща на върха по въпросите на информационното общество. Събитието се провежда в Женева от 8 до 10 април.

Министър Желязков подчерта отличното сътрудничество между България и Бюрото по развитие на далекосъобщенията. Като добри примери за това, българският министър посочи инициативите на страната ни за защита на децата в онлайн пространството и за по-голяма достъпност до технологии на незрящи деца и възрастни със зрителни увреждания. Друг съвместен проект е осигуряването на достъп до интернет в отдалечени населени места с фокус върху социалните услуги.

Министър Росен Желязков ще участва в дискусия, посветена на мерките за намаляване на цифровото разделение. Той ще проведе срещи с генералния секретар на Международния съюз по далекосъобщения Хоулин Зао. В програмата на министър Желязков са предвидени и разговори със заместник-министъра на икономиката и устойчивото развитие на Грузия Лаша Микава, както и с министъра на съобщенията и информационните технологии на Иран Мохамед Азари Джахроми.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.