Купуваш изненада за десетки левове, получаваш продукти за жълти стотинки

Измама с мистериозни кутии като част от забавна игра залива интернет. Търговци предлагат кутии с изненади срещу сериозни суми, но вместо обещаните подаръци – в тях няма почти нищо. Вместо компютри или скъпи телефони измамените получават евтини фалшиви стоки. Всичко за схемата разкрива репортерът Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

През последната година в КЗП са постъпили 3700 жалби, свързани с покупки онлайн. Обещания за оригинални изненади на атрактивни цени привличат потребителят Дарина Кръстева към  страница във Facebook за продажби в интернет. Търговецът й предлага мистериозни кутии с луксозни стоки.

„Обещанията са, че ще получите телефон или лаптоп, или нещо, което надвишава с пъти стойността на кутията, която плащате. Реших да си пробвам късмета и си поръчах кутия. Имах повод и реших просто да изненадам себе си”, разказа потребителят Дарина Кръстева.

За кутията с мистериозно съдържание Дарина плаща 65 лв. Продажбата е организирана като игра, в която печелиш изненада.

„Като изпълнение кутията беше много луксозно направена и пакетирана, но вътре не е това, което човек очаква. Останах страшно разочарована. Имаше само едно зарядно за телефон и ваучер, на който пише, че мога да поръчам още една кутия на половин цена от същия сайт.  Аз всъщност си получих едно зарядно за 65 лв. Направо ме е срам, че се подлъгах”, каза още Дарина Кръстева.

„На твоя страна”: Изнудват потребители с фалшиви порно записи

Според експертите става дума за измама. „В случая продавачът се ангажира с някаква минимална стойност на вещите. Има твърдение, че са на по-висока стойност от тази, която вие ще заплатите. А се оказва, че това, което получавате са някакви вещи на символична цена”, каза още Александър Масларски от Правна клиника за потребители.

От  Асоциация за защита на потребителите сигнализират, че ако получим по-евтина стока, от това, което е посочено, това е знак за измама.

Модата наречена “mystery box” тръгва от големите световни сайтове за продажби и достига до малки съмнителни групи в социалните мрежи у нас. Предлаганите кутии са в различни варианти за мъже и жени, и на различни цени.

„Схемата работи чрез психологията. Да се получи някаква изненада от двете страни. Аз поръчвам кутия и аз самият не знам какво съм поръчал и на базата на цената, която съм платил, очаквам, че ще е нещо съответстващо”, смята Любомир Русанов от Българска Е-комерс асоциация.

Как да избегнем „капаните” на колекторите? (ВИДЕО)

Изненада има, но тя е неприятна, тъй като често в кутиите вместо оригинални и скъпи стоки има евтини и фалшиви продукти.

Търговците обаче се оказват толкова мистериозни, колкото и кутиите, които предлагат.

„Те не дават нито телефони, нито адреси. Има една контакта форма за контакт и при забележки прекратяват комуникацията с вас. И после много трудно можем да си потърсим правата”, каза още  Пейо Майорски от Асоциация за защита на потребителите.

След разочарованието си, Дарина решава да се свърже с търговеца на имейла, посочен във Facebook страницата с мистериозните кутии. Но неуспешно. След което връща зарядното по куриер на адреса, от който идва.

От куриерската фирма не успяват да открият търговеца на телефона, посочен на пратката. И отново искат да я върнат кутията към Дарина. Обясняват й също, че случаят й не е единичен.

Покупките от платформи извън официалните онлайн магазини, крият своите рискове, предупреждават експертите.

Специалистите казват, че има и външни признаци -  дизайнът на платформите, в които се продавали мистериозните кутии, бил непрофесионално направен, с правописни грешки и често крадени снимки. Внимателният поглед би могъл да ни подскаже, че има нещо съмнително.

Още по темата гледайте във видеото. 

Очакваме Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.