Тя е 26-годишна, укривала се е в Старозагорска област

Арестуваха и майката на изоставеното в Пловдив 6-месечно бебе. Тя е 26-годишна и от два дни насам се е укривала в Старозагорска област. Майката разказала, че взела решението да се раздели с 4-месечното момченце по финансови причини. След като оставила бебето в района на централна гара, жената избягала в родното си село. Малкият Мехмед е под наблюдение в детската клиника на болница "Свети Георги" в Пловдив. 

По информация на NOVA, майката има още едно дете, na 5 години, което се отглежда от бабата в Стара Загора. 

В сряда беше задържан и бащата на детето, на 28 години. Той бе отведен в полицейското управление. Все още не е ясно каква е причината за изоставянето на детето.

Арестуваха бащата на изоставеното бебе в Пловдив

Ден и половина униформените търсеха родителите на 5-месечното бебе. То беше изоставено между две коли в района на Централната гара в Пловдив. Открито е от случайни минувачи, които подават сигнал на телефон 112.

В момента детето се намира в Педиатрията на УМБАЛ „Св. Георги”. То е в добро общо състояние. Със случая се занимават и от Отдел „Закрила на детето”.

Във вторник следобед случаен минувач вижда изоставеното бебе между автомобилите на паркинга на Централна гара в Пловдив. Заради интензивното движение в района е имало реална опасност за живота на малкия Мехмед.

„В същия момент свидетелят вижда, че в паркинга маневрира автомобил, който се опитва да паркира като е имало реална опасност този автомобил да сгази детето” обясни районният прокурор Чавдар Грошев .

Ден и половина, след като изоставя детето си, 26-годишната Галя от старозагорското село Обручище е задържана от полицията.

„След като установихме майката с колегите от Стара Загора беше установен адреса, на който тя живее. Същата беше открита на адреса и в днешния ден тя е задържана при нас със заповед за полицейско задържане за 24 часа. Бащата все още е задържан”, каза директорът на ОД на МВР Пловдив Атанас Илков.

При раждането на малкия Мехмед баща му Григор е работил в Германия. Пред властите той твърди, че може да се грижи за детето си. Това твърдят и съседи на семейството, за които обаче е необяснимо изоставянето на детето от страна на майката.

В последните няколко месеца 26-годишната Галя е живяла при роднини. Освен 4-месечния Мехмед, тя има и друго изоставено дете на 5 години, за което се грижи неговата баба. Очаква се на 30 април детето да бъде изписано от болницата и да бъде настанено в приемно семейство.

„И ако има, която посочва отказа на биологичната майка да отглежда детето си, ще предприемем мярка вписване в регистъра за пълно осиновяване”, обясни директорът на Дирекция "Социално подпомагане"-  Пловдив Надя Танева.

Ако прокуратурата повдигне обвинение срещу двамата родители може да им бъде наложено наказание до 3 години лишаване от свобода.

Репортер: Илиян Велков

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.