Адвокатите и прокуратурата обжалват гаранцията му от 100 000 лева

Апелативният специализиран съд решава окончателно каква да бъде мярката за неотклонение на Иван Тодоров - един от обвиняемите за хакерската атака срещу НАП. Собственикът на "ТАД Груп" беше задържан в края на юли на Летище София при завръщането си от Канада.

СНИМКИ НА ИВАН ТОДОРОВ ОТ СЪДА ВИЖТЕ ТУК

Прокуратурата му повдигна обвинение за подбудителство към кибертероризъм и поиска той да остане в ареста за постоянно. Защитата му тогава обаче настоя, че няма опасност той  да се укрие.

Прокуратурата с нови доказателства срещу собственика на „ТАД Груп”

Така Тодоров беше пуснат на свобода срещу 100 000 лв. гаранция. И адвокатите му, и обвинението обжалват решението на Специализирания съд.

На заседанието в четвъртък се четат нови материали по делото. По неофициална информация става въпрос за разпити на нови свидетели и за данни за сделки между търговски дружества. Изнасянето на лични данни е най-вероятната причина за това делото да се гледа при закрити врата. 

На въпрос на NOVA дали е поръчвал на служителя си Кристиян Бойков да извърши хакерски атаки срещу НАП или други институции, Тодоров отговори: "На никого нищо не съм поръчвал".

На този етап Бойков е на свобода с мярка за неотклонение "подписка" и обвинение за участие в организирана престъпна група за кибертероризъм. Търговският директор на "ТАД Груп" Георги Янков пък ще отговаря за подбудителство. Той беше пуснат от ареста под гаранция от 20 000 лева. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.