Запознайте се Негзия и историята на живота й

САЩ напуснаха ядреното споразумение с Иран от 2015 г., а европейските страни продължават да правят опити то да бъде спасено. В този информационен поток за оръжия и политика обаче рядко попадат истории като тази на Негзия - фотомодел, наказан със 148 удара с камшик... В ефира на „Неделята на NOVA” тя разказва за преживяното и за това с какво е заслужила жестокото наказание.

„Не съм сигурна коя точно съм днес, но знам, че не съм момичето, което бях. Аз съм момиче, което не може да се върне в родината си... Момиче, което имаше избор: да води обикновен живот или да се бори за това, за което мечтае. И аз избрах втората възможност. Започнах да градя това, в което винаги съм вярвала и искала. Избрах по-трудния път и все още го вървя”, споделя Негзия, която днес е живее на улицата в Париж под номер пореден със статут „бежанец във Франция”.

В Иран красивата млада дама започва професионалния си път като моден фотограф. Скоро след това обаче застава от другата страна на обектива. Там се запознава отблизо със скритото лице на Иран.

Осъдиха на 135 удара с камшик бивш ирански главен прокурор

Негзия разказва, че в страната й няма модни списания, които човек да купи свободно. Големите марки продават и рекламират чрез специализирани издания, които не са достъпни за широката публика.

„Защо аз като жена трябва да крия косата или тялото си? Хората в Иран мислят, че дрехите могат да те направят по-добра или по-лоша жена. Не! Не съм съгласна с това. Исках да покажа, че не може да съдите хората спрямо това, с което са облечени. Показвам голотата си, хайде познайте какъв човек съм. Не можете, нали?”, споделя красавицата.

Тя дръзва да покаже повече от себе си, а в Иран това струва скъпо. Наказанието е затвор и 148 удара с камшик. Това принуждава момичето на бяга. Напуска дома в посока Турция, но сянката на съседен Иран я преследва. Губи всичко, но получава възможност за работа в Париж, която бързо приема.

„Бях модел на бельо, а това беше много над приетата граница в Иран. Беше ми наложен бой с камшик. 148 удара. Тялото ти става на кайма. Лудост! Сега в Париж имам някои много тежки дни, милион пъти си мислех за самоубийство. Губех се... Но в крайна сметка, когато френските власти  ме разпитваха, им казах, че нямам проблем с това да лежа в ирански затвор, но когато си помисля за камшиците... Това е ужасно плашещо”, казва Негзия.

И романтичната френска столица не я посреща с шампанско. Момичето бързо свършва спестените пари и се оказва сама на улицата. А там животът е ад с прозорец, през който е по-добре да не поглеждаш, споделя моделът.

Историята й бързо става популярна чрез медиите във Франция. Лично вътрешният министър на страната Кристоф Кастанер се заема със случая. Молбата на иранката за политическо убежище е приета. Но процедурата по получаване на френски документи изисква време - дни и часове, които на улицата за Негзия изглеждат безкрайни. И тя се изправя лице в лице със суровата страна на живота. От обект на подигравки до жертва на отвличане и опит за самоубийсто, днес Негзия твърди, че не се страхува от нищо. Дори от смъртта.

В часовете на лутане из парижките улици Негзия пише. Мечтае да издаде книга, с историята на живота си и вярва, че пътят й може да бъде пример за други, които също като нея мечтаят!

Целия разговор с Негзия гледайте във видеото.

Кореспондент: Петя Желева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.