Те настояват Министерството на отбраната да спре процедурата за продажба

Поредният протест на собственици на земи, попадащи в терените на бившите военни поделения в Черноморец. Този път недоволството прерасна в блокада на пътя Созопол-Бургас.

Недоволството на собствениците тлее вече 15 години ,но ескалира от началото на годината, след като стана ясно, че Министерството на отбраната продава терените под военните поделения. Черноморци обаче твърдят, че земите са наследствени и  твърдят, че никога не са били обезщетявани, както твърди министърът на отбраната Красимир Каракачанов. „Стотинка не ни е платено на наследниците, стотинка не ни е платено”, сподели Вера Димитрова,  жител на Черноморец.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Защо толкова години, не само Каракачанов,всички военни министри не изпратят един упълномощен представител, да седне с нас, да поговорим като хората и да покажат-с какво сме обезщетени ние?”, попита Милко Димов.

В позиция на министерство на отбраната се подчертава, че имотът е със статут на частна държавна собственост. За него вече е водено дело и  Върховният касационен съд е обявил за собственик именно министерството. От ведомството съветват бвсеки, който смята, че негов имот неправилно е бил вписан като държавен да защити правото си пред съда.

Някои от хората в Черноморец вече са спечелили дела, но не могат да влязат във владение, защото терените са в непосредствена близост до морето. Затова протестиращите настояват министър Каракачанов да дойде лично при тях. Дават му срок - една седмица. Ако не изпълни искането, заплашват с нови протести и с палатков лагер.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.