Според експерти има индикации за цени, които е трудно да бъдат обяснени

След драмата с африканската чума свинското месо поскъпва. Според експерти обаче има индикации за цени, които е трудно да бъдат обяснени.

С близо 2 лева е поскъпнало свинското месо в русенско в края на лятото. Единственото обяснение, според търговците, е затварянето на редица местни свинекомплекси, след заразата от африканска чума по свинете. Високата цена е довела и до отлив на клиенти. На места цената на вратните пържоли и котлета достига почти 9 лева. Магазинери разказват, че клиентите се насочват често към пилешкото.

Свиневъди и БАБХ категорични: Клането на прасета ограничи чумата

В големите търговски вериги по-голяма част от свинското е вносно. Цената му също е около 9 лева за килограм.

„Данните ни сочат, че за срок от 1 година цените на едро варират с 40 стотинки. Това сочи, че няма основание за такова драстично покачване на цените по магазините”, заяви Пейо Майорски, председател на Асоциация за защита на потребителите. По думите му обаче българските производители са пострадали сериозно от чумата по свинете.

„Имат основание българските производители да повишат цените”, заяви Майорски. „Голям процент от консумацията на свинско месо в България е внос. Той не би трябвало да поскъпва толкова много. Може да поскъпне малко, но не в такива рамки, на които сме свидетели. Според нас това води до изкуствено покачване на цените от вносителите. Спекулативно покачване на цените на свинското”, каза Майорски.

„Към момента имаме стабилизирани равнища от цени на 8,40-8,80 на едро. Наблюдаваме последният месец стабилен пазар на свинското”, заяви Владимир Иванов, председател на Комисията по стокови борси и тържища. Той обясни още, че последните месеци има запазване на равнището на цените в България и спад на цените на световните пазари. „Има някакъв спекулативен момент в ценообразуването в България и той е следствие на голямата паника. Почти няма ценова ножица между на едро и на дребно. Българското месо не е достатъчно в момента като предлагане и трябва внос, но няма причина за поскъпване на вносното”.

Експертите смятат, че няма да има причини за поскъпване на свинското месо и около Коледа.

„Абсолютно обективно и очаквано е това, което се случва на пазара на свинско. Причината е опустошителната сила на африканската чума. Около 20% от българското производство беше унищожена”, заяви д-р Полина Стоева, председател на Асоциацията на свиневъдите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.