Повечето от стационарните устройства са стари, а радарите в патрулките се ползват през деня

Всяка от триногите-камери на КАТ успява да заснеме между 100 и 200 нарушители на ден. 30-те уреда са единствените у нас, които се използват за засичане на шофьори с превишена скорост по тъмно. "Пътна полиция" разполага с 31 триноги-камери, няколко стационарни и близо 150 мобилни, които засичат от патрулките. Повечето от стационарните устройства са стари, често се развалят и са на ремонт. Радарите в патрулките на полицаите пък се ползват основно през деня. Полицаите разчитат най-вече на модерните триноги. 

 

 

Едно от местата, където най-често могат да ви снимат в нарушение, е на отклонението на булевард "Брюксел" към Терминал 1. Само за броени метри ограничението на скоростта пада от 80 на 40 километра. Всяка област у нас разполага с по една тринога камера. В София уредите са три и се ползват денонощно. "Нарушителите главно са нощно време", каза Мартин Пасков от "Пътна полиция"-СДВР.  Тогава пътните полицаи разчитат на радарите основно по големите булеварди.

АКЦИЯ "СКОРОСТ": Над 7000 нарушения само за 10 часа

"Над 300 метра може спокойно да работи техническото средство, но зависи главно от човека, който ще настройва, от служителя", каза още Пасков. Полицаите най-често настройват уредите да засичат нарушители на разстояние до 200 метра. Те успяват, за разлика от останалите камери на КАТ, да снимат всички шофьори с превишена скорост, дори да са 6-7 наведнъж. "Както приближаващи, така и отдалечаващи автомобили, сама разпознава регистрационния номер на автомобила", заяви Мартин Пасков.

Когато не става дума за превишена скорост, пътните полицаи разчитат на малките камери в патрулките, които следят за корупция. С тях те засичат нарушения на пътя в движение. "Тези записи могат да се използват като доказателствено средство по отношение дори на нарушения, които са извършени, преди да бъдат спрени водачите за проверка или пък друг участник в движението", каза Мария Ботева от "Пътна полиция".

За да докажат от КАТ на шофьорите, че не дебнат за нарушения, за да събират глоби, а за да ги опазят живи на пътя, предлагат безплатна услуга. "Биха могли да направят справка при колегите дали имат отнети контролни точки, колко контролни точки им остават, да научат дали имат електронен фиш, за който все още не са били известени", каза още Ботева.

НОВИ ПРАВИЛА НА ПЪТЯ: Какво ще се промени за младите шофьори?

Услугата се предлага на Международния автомобилен салон в София. Бонусът е, че на изложението полицаите няма да отнемат книжката на водача, ако се установи, че е нарушител. "При желание биха могли да получат елекронен фиш, който не им е бил връчен", заяви Ботева.

Шофьорите могат да проверят и дали отговарят на условията за златен талон – 6 години без нарушение, както и колко контролни точки имат. Очаква се до края на годината на пътя да следят 56 нови камери за превишена скорост, както и няколко системи за превишена средна скорост.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.