Това заяви председателят на ЦИК Стефка Стоева

Централната избирателна комисия (ЦИК) е готова за местните избори. Това заяви Стефка Стоева, председател на ЦИК пред БНР. Тя поясни, че около 60% от членовете на общинските и на секционните избирателни комисии са работили и на предишни избори.

СЕДМИЦА ПРЕДИ ВОТА: Бюлетините потеглят към страната (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Този път проведеното обучение беше изключително сериозно. Миналата седмица, само в рамките на пет дни, членове на ЦИК посетиха всички 28 областни центрове в страната и проведоха обучение на членовете на ОИК. На тези обучения имаше членове на МВР, на пожарната, на ГРАО, на информационно обслужване, на областни и на общински администрации“, допълни Стоева.

Председателят на ЦИК не скри очакването си, че е възможно в изборния ден да има проблеми и нарушения. „Надявам се обаче те да са от такова естество, че да не водят до касиране на вота. Надяваме се да бъдат овладявани своевременно и професионално“, посочи още тя.

Стефка Стоева съобщи, че досега в ЦИК са подадени 69 сигнала и са заведени 230 жалби.

След приключването на изборите ЦИК ще излезе с препоръки към законодателната власт. „След като отчетем резултатите и изготвим нашите анализи, ще се обърнем към народните представители, ще поставим проблемите. Тяхна е политическата воля какви решения ще предприемат“, каза още тя.

Как ликът на кандидат за общински съветник се озова върху хляб? (ВИДЕО)

Според председателят на ЦИК трябва да има постоянна изборна администрация, но не в обема, в който е в момента. „Електронното гласуване е бъдещето, но не трябва да е за сметка на сигурността на вота”, подчерта Стоева.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.