Титла се дава от Клуба на 27-те

Българският баритон Владимир Стоянов беше удостоен със званието "Рицар на Верди" на концерт в Парма. Титла се дава от Клуба на 27-те. 

"Клуб на 27 предоставя на Владимир Стоянов Рицарството на Верди за това, че е успял да схване самотата, мъките, терзания и тревогите на най-обичаните герои на Джузепе Верди, с изискана елегантност, които той пренесе на публика в целия свят с единодушно признание", пише на пергамента, който му е връчен.

За Стоянов всички са гласували единодушно, докато в миналото това не се е случвало за всички артисти.

Наградата се смята за изключително специална, защото се връчва от елитен клуб, обединяващ най-заклетите почитатели на композитора Джузепе Верди, а именно - Клуба на 27-те.

Историята на клуба започва от 1958 година. Тогава в „Пещера Мафалда“, бар, разположен в центъра на Парма, се събират няколко посетители на театър „Реджо” - мъже, които обсъждат различни певци на по сандвич, чаша добро вино, лирика и творби на Джузепе Верди.

Точно там, благодарение на инициативата на собственика Емилио Медичи и Карло Цивери, се ражда асоциацията на почитателите на Верди „Пещера Мафалда", от името на мястото, където групата се среща.

В избата на клуба се провежда първата среща на клуба, която присвоява на всеки член, на всички 27, заглавието на опера на Верди: „Набуко”, „Риголетто”, „Аида”, „Фалстаф”, „Травиата” и т.н.

През 1974 г., със създаването на новото автономно седалище, асоциацията решава да изостави старото име, превръщайки го в „АПАСИОНАТИ ВЕРДИАНИ ГРУП - КЛУБ на 27-те“. Тяхната цел е „да почитаме и помним Маестро Джузепе Верди като един от най-изтъкнатите музикални гении на всички времена и да знаем и да оценяваме все повече и повече, особено по-младите поколения, Маестро Верди и неговите музикални творения”.

Именно в този период се раждат някои от най-значимите инициативи на Клуба, преди всичко създаването на наградата „Кавалиер ди Верди“, която се дава на онези хора, които са уважили и разпространили името и произведения на композитора.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.