„Един кмет не управлява, един кмет работи за съгражданите си", казва той

Как се управлява милионен град като София? Десет години начело на столицата в новата ни история засега имат само Стефан Софиянски и кандидатът за кмет Йорданка Фандъкова.

„София хубавее. Аз съм раждан в този град. Имам много спомени и промяната, която е днес, разбира се, може само да ме радва като софиянец”, казва Софиянски.

Стефан Софиянски – служебен вицепремиер, депутат, но разпознаваем за хората най-вече като кмет на София в рамките на десет години без няколко месеца - от 1995 до 2005. Ако си мислите, че да си кмет на София е „кабинет в сградата на „Московска”, екип, медийни изяви и голям бюджет”, то представата ви не е съвсем реалистична.

Стефан Софиянски: Свидетели сме на политическа импотентност

„Един кмет не управлява, един кмет работи за съгражданите си. Това е работата на кмета. Има много работа и не трябва да бягаш от отговорност. Едно нещо трябва да знаеш – ако си кмет друг виновен няма. Поемеш ли тази позиция, трябва да знаеш, че ти си виновен за всяко нещо, което стане, независимо дали някой от твоя екип ти го е причинил. Много е важно да имаш доверие на хората, с които работиш, както и да не забравяш, че в 7.30 сутринта трябва да си в кабинета”, разказва Стефан Софиянски.

„Непрекъснато трябва да взимаш решения и то бързо, не можеш да се бавиш. Моят принцип винаги е бил ако десет решения взема бързо, осем да са правилни - пак е добре. Човек винаги може да сбърка нещо”, каза още той.

Кметските решения не винаги се приемат радушно от хората, особено в София. Поне не и към момента, в който са взети. „Тук най-добрият пример е всеки ремонт. Когато започнеш ремонт, като затвориш улицата, като създадеш неудобства - хората са сърдити и неодобряват. Те си мислят, че това може да стане без никакви неудобства. Добре, обаче, когато видят, че резултатът е добър и когато видят, че е по-хубаво - тогава ти прощават”, смята Софиянски.

„За ремонтите на банята, Халите - бяхме затворили за два месеца бул. „Мария Луиза”. Трамвая бяхме спрели, за да бъде булевардът в този вид. Отнесохме критики”, каза още той.

Ако за ремонта на банята и водочерпенето одобрението на столичани е еднозначно, то за реконструкцията на Халите не е така.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Арести за търговия с гласове в Горнооряховско (ВИДЕО)

„Халите е знакова сграда. Направена е в началото на миналия век и е гордост за софиянци. Халите бяха напълно разрушени и бяха много рискови от събаряне директно върху „Мария Луиза”. Когато започнахме да ги реставрираме, ако някой ми беше казал да ги оставя, защото ще ме съдят и ще имам проблеми, аз щях да му се изсмея  и пак щях да ги направя”, казва Софиянски.

Решението да премахне трамвайните линии до Софийския университет също е посрещнато противоречиво от хората, спомня си Стефан Софиянски. „Една вечер с един от колегите отиваме да видим какво става. В този момент минават едни млади хора в добро настроение. Спряха и казаха: „Ей голяма бъркотия направи, ама дано е за добро”, разказва той.

А кое управленско решение е било за добро и в полза на хората, оценката идва с дистанцията на времето. За себе си, към днешна дата, кметът Стефан Софиянски отчита и някои грешки от работата си на кметския пост.

„Най-големият проблем, с който прецених, че ще тежа на софиянци и се оттеглих, беше проблемът с битовите отпадъци. Аз знаех, че има решение, но съпротивата беше толкова силна, че знаех, че ако остана и преодолея тази съпротива силово просто ще бъде лошо за града. Трябваше да дойде човек с много доверие и затова се оттеглих, независимо, че на това депо и сега се депонира, срещу което протестираха тогава, но това е минало време”, посочва Стефан Софиянски.

„Имаше само любов и работа, не е имало тревога даже когато ме съдеха, заради това, което съм правил за София. Тогава не се притеснявах, първо, защото знаех, че съм прав и второ – вървим по това, което е създадено. За мен София никога няма да бъде грозна, никога няма да бъде мръсна и никога няма да бъде нещо по-различно от моя роден град”, коментира още той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.