Корейски готвач разказа специално пред NOVA как се приготвя опасносто ястие с нея

Отровна риба е един от най-големите деликатеси в света. Името й е Балон. Тя е ценено ястие в азиатските страни, като само лицензирани готвачи имат честта да я готвят. Причината - при грешно приготвяне отровата може да убие човек. Как се приготвя опасното ястие, специално за NOVA разказва корейският Мастършеф Сън.

Фуго според японците, Боджио според корейците, Хейтун според китайците. Рибата Балон e изкушаващо ястие за всички азиатци, но само подбрани готвачи могат да го сготвят. Причината- смъртоностната отрова.

СЛЕД НИКУЛДЕН: БАБХ унищожава 217 кг риба без документи

Рибата балон е 1000 пъти по-токсична от цианида. Антидот срещу отровата на тази риба не е измислен, като само 100 милиграма от отровата и могат да убият над 30 човека.

Освен за хората, рибата е интересна и за животните, но не като храна, а като наркотик. Делфини често изсмукват рибата, без да я убиват, за да изпаднат в транс.

Безопасна за делфините, но опасна за хората, затова на шеф Сън е отнело години, за да получи лиценз. “Най-важната част от приготвянето и е детоксикацията. Най-отровните части на рибата са яйчниците, черният дроб и червата. Премахват се също и очите. Кожата и месото се приготвят по специален начин”, разказа готвачът Квон Ох Сън.

БАБХ взе 300 проби от готови за консумация храни за наличие на Листерия

Заради големия риск при консумация, рибата Балон е забранена храна за японския император. Ако не се отстрани цялата отрова, при консумация, смъртта настъпва до 15 м от изяждането и. „На някои от рибите и месото, и кожата им е отровна. Има случаи, когато неподготвени хора ловят рибата и след това я готвят без необходимата подготовка и правилна детоксикация. И така се случват инцидентите. Случва се и в ресторанти, които не са специализирани”, добави той.

Миловидна на вид, истински звяр на дъската. Рибата Балон никога не се дава лесно. Рибите имат остри зъби и понякога хапят готвачите. Веднъж една риба подскочи и ухапа колега по корема, докато минаваше покрай нея. Той веднага реагира и я удари. Случва се понякога.

Ястията приготвяни от рибата достигат до 200$ за порция,  като те са най-различни. Най-известна е супата, която се готви от нейното месо. Друго популярно ястие е сашимито, както и чистата кожа. За чужденците препоръчвам пържена или приготвена със сладко-кисел сос. А в азиатските страни популярна поговорка описва този деликатес така „ Който е опитвал тази риба е глупав, който не е - също”.

Австралиец се освободи от зъбите на крокодил, като му бръкна в окото