Бизнесът алармира за проблем с продажбата на стикери на ГКПП „Маказа”

Бизнесът в Kирково алармира за проблем с винетките на граничен пункт “Mаказа”. Търговците губят клиенти, тъй като гърците, които пазаруват там, започват да се отказват да посещават района.

Причината е, че никой не ги предупреждавал, че трябва да си купят винетка и когато си тръгват получават глоба.

ГКПП „Маказа” е един от най-натоварените пунктове и свързва много хора от двете страни на границата. Много гърци идват в Кирково, което е най-близко до границата, за да си пазаруват. Напоследък това не е точно така.

Цените на винетките остават същите през 2020 г.

„Ние смятаме, че е нормално и гърците да плащат винетки в България. Такива са правилата на нашата държава. Това е нормално. За нас проблемът започна от момента, когато въведоха електронните винетки. Когато се продаваха винетки на самия пункт, хората си купуваха. Имаше човек, който им обясняваше.  Купуваха си и идваха да си пазаруват. Откакто се въведоха електронни винетки, една голяма част от тях нямат дебитни карти, няма вариант за плащане в брой”, разказа собственик на магазин в Кирково.

Преди на граничния пункт е имало гише, през което се минава и се купуват винетки. Сега минаващите през границата трябва да спрат, да идат до терминала за самообслужване и да си купят електронна винетка с дебитна карта. Няма вариант за плащане в брой.

Камионите ще плащат тол такси за 6050 км пътища

„В крайна сметка хората няма как да си купят винетка. Слизат в центъра, а на връщане почват да ги глобяват. Хората не са информирани. Първо няма кой да им обясни какво трябва да направят. Когато ги глобят, те се връщат в центъра да си платят глобите. След 15 часа обаче няма къде да го направят. Няма и откъде да си купят винетка, защото пунктовете вече не работят. Практически се оказват в безизходица. Не мога да се обясня, защо при нас е направено така, че да създадем проблем”, споделя още собственикът.

Според местните най-добрият вариант е да се постави лице, което да продава винетки и да информира преминаващите през граничния пункт.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Димитър Иванов