Съществуват над 4 милиарда фигурки, разпръснати по целия свят

Вероятно най-известните играчки в света – LEGO, вече не са само за деца. Съществува световна организация на възрастните фенове на LEGO, която се нарича AFOL (Adults Fans of LEGO – възрастни фенове на LEGO). Всъщност, възрастните са най-лоялните клиенти на компанията, тъй като се превръщат в колекционери на невероятните конструктори. Първоначално, компанията LEGO се държи резервирано към интереса на възрастните към нейните играчки, а когато датчаните биват обвинени, че не обръщат достатъчно внимание на този сегмент от пазара, отговорът им е, че възрастните, които си играят с техните конструктори са „странници” и „чудаци”. От тогава обаче от LEGO са променили мнението си и днес възрастните са сред клиентите, които се радват на най-голямо внимание. Не са малко и онези, които вече предлагат свои невероятни проекти – строителство на къщи, автомобили или статуи в естествени размери и други, ползващи само части LEGO.
 
Но дори и това не са най-странните неща, свързани с LEGO. Виж други любопитни факти, които вероятно не си знаел за известните пластмасови тухлички.

1. Създателят на LEGO, Оле Кирк Кристиянсен, е създал името LEGO от първите две букви на думите „Leg Godt”, които на датски език означават „играй добре/хубаво”.

2. Тухличките LEGO, с които си играем днес, са на 50 години. Любопитна подробност е, че тухличка създадена през 1958 година би си паснала перфектно с която и да е направена днес тухличка. Използваните за производството на частите LEGO матрици дават грешка от едва 0,002 милиметра. Поради това, едва 18 части на всеки милион произведени се смятат за „дефектни”.
 
3. Ако фигурките LEGO бяха реални жители на една държава, тя щеше да има най-многобройното население. Съществуват над 4 милиарда фигурки, разпръснати по целия свят.
 
4. На всеки човек на света се падат средно по около 80 части LEGO.
 
5. За празниците в края на годината в целия свят се продават около 28 комплекта LEGO в секунда!
 
6. Има причина, когато настъпиш част от комплект LEGO, това да е толкова болезнено. Тухличките вероятно са най-издръжливите играчки в историята. Група учени решили да тестват и да видят все пак колко издръжливи са те наистина. Така създали автоматична машина, която да повтаря поставянето и махането на няколко части LEGO и открили, че обикновена тухличка може да бъде свързана и разделена с други 37 112 пъти преди да се повреди.
 
7. LEGO е сред най-големите производители на... автомобилни гуми в света. Предвид броят произведени от датския гигант превозни средства, не е изненадващ фактът, че LEGO произвежда повече гуми от Goodyear или Michelin, например, тъй като ежегодно бълва 318 милиона гуми.
 
8. Главата на фигурките LEGO неслучайно е куха. Датската компания е помислила за всичко. Причината, поради която главата на фигурките е куха е, че ако случайно дете глътне тази част, дупката в средата да му позволява да продължи да диша и да не се достигне до животозастрашаваща ситуация. Така се намалява значително възможността някой да се задави.
 
9. Един от феновете на LEGO, Матю Шифрин, който е сляп, помолил компанията преди няколко години да произведе комплекти LEGO за незрящи. Датската компания приела с радост идеята и сега предлага конструктори LEGO с инструкции на браиловата азбука за незрящи, а в скоро време всички пуснати от датчаните комплекти ще идват със стандартните инструкции написани и на браиловото писмо.
 
10. От въвеждането на фигурките LEGO през 1975 г. в комплектите с играчки, те винаги са били жълти. Обяснението на представителите на компанията е, че жълтият цвят е най-неутрален от гледна точка на расата. Едва след като от LEGO започнали да произвеждат фигурки, базирани на истински хора, в рамките на различни франчайзи, се появили и фигурки в други цветове, като например различните баскетболни играчи от NBA. Така, ако в комплект на тази тематика някоя фигурка не отговаря на реална личност, тя е оцветена в жълто.