"Настъплението" на растителността може значително да ускори топенето на ледовете

Климатолози проучиха спътникови снимки на склоновете на Еверест от последните две десетилетия и установиха, че растителната покривка бързо се придвижва нагоре и вече е достигнала до 5500 метра, предаде БТА. 

"Настъплението" на растителността може значително да ускори топенето на ледовете на Хималаите, пише пресслужбата на Ексетърския университет.

Непал и Китай ще измерят точната височина на връх Еверест

"Ускореното топене на хималайските ледници привлича вниманието на много колеги. Неотдавна те показаха, че скоростта на този процес се е удвоила в периода между 2000 г. и 2016 г.", казва Карен Андерсън, климатолог в Ексетърския университет. "Ние не знаем почти нищо за това как тези растения влияят върху кръговрата на водата и захранването на най-големите реки в света", допълва тя.

Климатолозите по света нямат съмнение за това, че глобалното затопляне съществува и че то радикално ще промени облика на планетата, ако ръстът на температурите не бъде удържан в рамките на 1,5 градуса по Целзий. Първите жертви на затоплянето, както показва и практиката, са полярните райони на планетата и планинските ледници. Температурата при тях вече се повиши с 4-9 градуса по Целзий в сравнение с предишните столетия и това ще предизвика необратимото намаляване на площта им.

Според Андерсън свиването на ледниците на свой ред пряко влияе на работата на планинските екосистеми и на човешкия живот.