Видео с арогантното му поведение възмути много хора в мрежата

Шофьор на линейка отказва да помогне на медик да премести пациент от дома му в Пловдив до линейката - буквално няколко стъпала надолу. Съсед на пациентката заснел арогантното отношение, а по случая започва проверка.

Екипът на спешна помощ е извикан на адрес по сигнал за жена в тежко състояние. Автор на видеото е съсед, който се притекъл да помогне. Чува се как шофьорът и съседът започват да се карат.

„Дъщерята на пациентката намери един съсед. Аз го помолих "Г-не, може ли да слезете до линейката да кажете на шофьора да изкара носилката до входа на блока и да дойде да помогне при изнасянето на пациентката. След малко се върна и каза "Вашият шофьор отказва да дойде да носи пациентката”, разказва д-р Веселина Танина, Център по спешна помощ в Пловдив.

 

След като лекарката отново го моли, той в крайна сметка се притичва на помощ. Екипът ни не откри самия шофьор за коментар, защото според неговия пряк ръководител той е на обучение.

Длъжни ли са шофьорите на линейки да помагат при транспортиране на хората от домовете им до самите линейки, когато това е необходимо? Попитахме здравното министерство какъв е регламентът. От тях получихме следният отговор: “Шофьорите на линейки трябва да оказват съдействие на членовете на съответния медицински екип, ръководител на който в случая е лекарят.”

„Изчаквам през другата седмица след като се върне от командировка реално шофьорът да видя и неговото мнение за случая и съответно да предприема съответните дисциплинарни действия”, коментира д-р Иван Стойнов, директор на Центъра за спешна помощ в Пловдив

Така последствия за шофьора ще има. Тоест може да бъде лишен от месечни парични бонуси, да получи забележка, предупреждение за уволнение или да бъде уволнен.

От Министерство на здравеопазването обясниха за NOVA, че шофьорите на линейки трябва да оказват съдействие на членовете на съответния медицински екип.

Още по темата гледайте във видеото.