Той обясни, че за всяко тежко престъпление се правят експертизи в съда

ГЕРБ внася в парламента предложения за поправки в Наказателния кодекс, с които се слага край на гарантираното намаляване на присъди за непълнолетни извършители на тежки престъпления. Предложените поправки в закона представи пред журналистите в парламента депутатът Маноил Манев.

“Повече никой няма да е спокоен и убеден, че каквото и престъпление да се извърши – убийство, изнасилване, блудство, гарантирано е, че максималната присъда е 12 години. Това, което присъжда съдията ще е по Наказателния кодекс”, каза Манев в ефира на „Плюс-Минус.Коментарът след новините”.

ГЕРБ внася промените за гарантираното намаляване на присъди за непълнолетни

Той обясни, че за всяко тежко престъпление се правят експертизи в съда. „В момента за всяко престъпление се правят психически експертизи в съдилищата, които само с това се занимават. Експертите се занимават с въпроси от типа „Доколко е осъзнавал?”, „До каква степен е знаел какви последствия ще настъпят?”. Съдията получава тази информация”, каза още Манев.

По думите му текстът ще бъде за лица, навършили 16 години. „Има и другата предпоставка – да не е навършил 18 години с един ден или с една седмица при извършване на престъплението. Ние казваме, че само лица, навършили 16 години могат да минат по този текст и само за извършени умишлени престъпления срещу личността”, заяви той.

Според него хората, извършващи тежки престъпления, могат да бъдат превъзпитавани най-добре в затвора. „Организацията, която трябва да превъзпитава такъв тип хора, е затвора. Убеден съм, че Наказателният кодекс, присъдата и лишаването от свобода са последната барикада за такива хора. Лишаването от свобода има за цел да защити обществото от присъствието на един извършил на тежко престъпление сред хората”, добави той.