Според омбудсмана проблемът в Дома в Пловдив е в липсата на човешко отношение

Има възможност Софийският централен затвор да се премести. Това заяви в предаването „Здравей, България” омбудсманът Диана Ковачева. По думите й в момента местата за лишаване от свобода вече не са пренаселени като в предишни години. В Софийския затвор, например, от 2000 затворници преди, в момента има 600.

Омбудсманът представя нарушенията в социалните домове и затворите

“Oт години се знае, че условията там са тежки. Няма свеж въздух, няма светлина, има дървеници. Условията са лоши не само за затворниците, но и за надзирателите. В местата за лишаване от свобода не се работи със затворниците от гледна точка на социални дейности за тяхната ресоциализация”, коментира Ковачева и допълни, че условията в общежитието в "Кремиковци" също са изключително лоши.

Омбудсманът иска закриването на Софийския затвор

Общественият защитник обясни, че се проверяват и социални домове. По думите й в Дома за хора с деменция в Пловдив условията не са лоши, както в някои други такива и в затворите, а проблемът е в липсата на човешко отношение. Според Ковачева грижата за хората в центъра е неадекватна. 

Омбудсманът обясни, че за едно хранене в психиатриите на човек се полагат 64 стотинки или 1,92 лева на ден, докато в затворите сумата е 4 лева дневно. 

Целия разговор с омбудсмана гледайте във видеото.