Неслучайно NOVA си е спечелила славата на територия на свободното слово, каза той

„Имам информация от преди 4-5 часа, че шефът на външното разузнаване на Русия Сергей Наришкин е направил среща с вицепремиера на ОАЕ и шейх на Дубай Мохамед бин Рашид ал-Мактум (вторият, да не кажа първият човек в ОАЕ) и е поискал освобождаването на Васил Божков”. Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

„Това е изключително неприятно и опасно. До момента този човек е бил в арест, нямал е достъп до телефони, нито връзка с България”, каза още той.

Запитан дали е сигурно, че Божков е бил зад решетките, Симеонов отговори категорично: „Естествено! Сигурен съм. Той е в арест, без достъп до телефон и до други хора. Не мога да кажа откъде, но имам достоверна информация за това”.

„Според мен, след като става ясна тази информация, България няма никакъв друг ход, освен външното ни министерство да повика посланика Макаров и да го попита така ли е, а то че е така, е така. Публикувано е в медиите. Трябва да се поиска обяснение от руската страна на какво основание Москва, за пореден път, по такъв безобразен и нагъл начин, се намесва във вътрешните работи на България, опитвайки се да освободи човек с вече над 10 обвинения, включително за организирана престъпна група за убийство”, коментира Валери Симеонов.

Горанов: Прокуратурата възложи данъчни проверки на фирми, свързани с Божков (ВИДЕО)

„Не влизам във война с медиите. БНТ не трябва да взима позиция и да дава присъди. Всеки човек има достойнство и когато отстояваш една кауза, съвсем редно е да се защитаваш. Много добре знаете, бил съм при вас, изнасял съм информация с имена, факти и доказателства. Не си спомням, по някакъв начин, моите думи да са били редактирани или изопачавани”, посочи той.

„От тази гледна точка, съвсем естествено е и то неслучайно, NOVA си е спечелила славата на територия на свободното слово. Не е така обаче в други телевизии”, категоричен бе Симеонов. И допълни: "БНТ има обществен характер и е длъжна да дава право за изказване на най-различни, включително противоположни, позиции и мнения".

Запитан дали съжалява за отправените обвинения за корупция към журналисти от bTV, той отговори: „Аз изложих тезата си по отношение на корупцията в България, подчертах дебело факта, че повече от 45 дни в частната телевизия bTV не се коментира информация, която е свързана включително и със заплахи за убийства. Те не са потърсили позицията на Божков, който беше на разположение в България доста след като имаха информацията", каза лидерът на НФСБ. 

„В същото време на Божков му беше дадено време в 15-20-минутно телефонно интервю, в което фактите отново не бяха подложени на проверка. Гледах bTV, когато гостува Цветомир Найденов и така научих за тези неща. Тези имена аз ги научих от ефира на bTV. Цветомир Найденов ги каза, а Антон Хекимян не отрече", обясни Симеонов. 

„Аз много добре знам какво говоря и съм изказал своето мнение и лична позиция, за която нося отговорност. Ако има лица, в случая Венелин Петков и Антон Хекимян, които се чувстват засегнати, нека се срещнем в съда. Става въпрос за една цензура, която ми се налага от БНТ", категоричен бе той. 

„Изведнъж журналистите от информационната дирекция на БНТ започват да правят оценка на моите думи. Аз съм зрял човек и нося отговорност за думите си”, коментира Симеонов.

Той припомни, че вече води четири дела срещу bTV Media Group, едно от които е конкретно срещу сутрешния блок на телевизията, който се води от Антон Хекимян. „Другите са срещу новинарската емисия и "Шоуто на Слави". На първа инстанция вече съм осъдил телевизията за 15 000 по едно от делата”, посочи той.

Целия разговор гледайте във видеото.