Отговорът дава проф. Асена Стоименова, председател на Българския фармацевтичен съюз

„Има известно презапасяване с лекарства, тъй като по медиите се появява информация за „успешното“ лечение на леки до среднотежки симптоми на COVID-19 с определени продукти, които до този момент са използвани за лечение на малария, сезонен грип, ебола и други заболявания. Действително по света – във Франция, в Китай, в САЩ част от лекарите наблюдават положителни ефекти, но не може да се каже, че това са 100% ефективни“. Това каза в предаването „Здравей, България“ проф. Асена Стоименова, председателят на Българския фармацевтичен съюз.

Може ли медикамент срещу краста да помага за лечението на COVID-19?

Тя посъветва гражданите да не се презапасяват с каквито и да е медикаменти, а да се доверят на личните си лекари. Тя уточни, че вследствие на такова презапасяване с ненужни лекарства може да се стигне до ситуация, в която болни хора, които имат нужда от тях да останат без лечение. „В последните седмици излезе информация за информация за „успешното“ прилагане на азитромицин /антибиотик за лечение на инфекции на горни и долни дихателни пътища/ за лечение на леки и среднотежки симптоми на COVID-19. След това се появиха пациенти с рецепти за по 3-4 опаковки“, обясни проф. Стоименова.

 

 

Правителството реши: Купуваме лекарства за COVID-19 от Китай

По думите й рецептите по Viber не представляват легално здравеопазване и изрази надежда извънредното положение да е катализатор за въвеждането на електронно такова. Тя обясни, че се очаква липса на определени медикаменти, но за тях има алтернативи.

Целия разговор гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП