Влизането и излизането от града е забранено до второ нареждане

Разпети петък в извънредно положение и при мерки за сигурност без прецедент в новата ни история. Точно в полунощ София беше затворена до второ нареждане.

Въведени са времеви прозорци само за хората, които пътуват по работа и то при драконовски проверки. От 6:00 до 8:00 ще може да се влиза в София, а от 18:00 до 20:00 единствено по работа ще може да се излиза от града. А в декларациите вече трябва да има и телефон на работодателя. Решението за това беше обявено на среднощен брифинг в Министерския съвет, след като 2 дни поред хиляди коли напуснаха града. Това стана въпреки призивите на властта хората да си останат по домовете.

„София е основно огнище, с най-много болни”, заяви ръководителят на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

КАКВО БЕШЕ ПОЛОЖЕНИЕТО НА МАГИСТРАЛИТЕ "ХЕМУС" И "ТРАКИЯ"- СНИМКИ

„Явно само с добри намерения не се случва”, каза вътрешният министър Младен Маринов.

Започва засилена проверка на всички декларации и хората, които са попълнили неверни данни може да бъдат осъдени.

КОЙ МОЖЕ ДА МИНАВА ПРЕЗ КПП-ТАТА НА СОФИЯ:

АВТОМОБИЛИ В СПЕЦИАЛЕН РЕЖИМ
АВАРИЙНИ ЕКИПИ НА КОМУНАЛНИТЕ ДРУЖЕСТВА
МЕДИЦИНСКИ ЕКИПИ И ХОРА, КОИТО ИМАТ НУЖДА ОТ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ.
КАМИОНИ СЪС СТОКА

Ограниченията няма да важат за товарния превоз, за автомобили със специален режим на движение, както и коли, които превозват болни или медицински лица. Забраните няма да важат и за аварийните екипи на енергоразпределителните дружества, ВиК дружества, както и за фирми, които се занимават с интернет разпространение.

 

 

„През вчерашния ден сме върнали над 5000 - 6000 коли от основните изходи на София. Трафикът в момента е изключително спокоен. Имаме готовност да реагираме, ако се усили“. Това заяви зам.-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов.

Затварят София до второ нареждане (ВИДЕО)

„Предполагам, че повечето хора са гледали снощи брифинга и са наясно със заповедта, но има и такива, които не са. Инструктираме полицаите как да действат", посочи още той. И допълни: „Нашата цел наистина не е да саботираме някого, който кара болен човек в колата. Това няма да се случи".

По думите му всяка декларация от вчерашния ден ще бъде проверена. „Всеки, който е попълнил неверни данни, ще си понесе отговорността“, категоричен бе Златанов.

НАКАЗАНИЕ ЗА НЕВЯРНА ДЕКЛАРАЦИЯ

ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ДО 3 ГОДИНИ
ГЛОБА ОТ 100 ДО 300 ЛВ.

 

 

Той заяви, че преминаващите през КПП-тата в позволения часови диапазон и посочват, че пътуват по работа, ще трябва да предоставят и телефон на работодателя. „Ще се преценява дали на момента да се звъни на работодателя или в последствие да се направи проверка“, посочи още Антон Златанов.

 

 

825 са случаите на COVID-19 у нас, нови жертви с положителни проби (ВИДЕО)

В първите часове след налагането на забраната имаше хаос и тревога. Нареждането беше въведено в 00:00, но полицаите получиха новите разпореждания по-късно. Един час след забраната все още се проверяваше по старите правила, а част от преминаващите се притесниха, че утре няма да могат да отидат на работа.

 

 

Като цяло обаче трафикът на изходите е спокоен. Повече коли сутринта се струпаха единствено на входовете и изходите към съседните села и градове в София област - като Ихтиман, Горна Малина и Елин Пелин.

Строгите мерки засегнаха и публичния транспорт. Курсовете на всички междуградски автобуси също бяха спрени.

Снимка: БГНЕС

Повече по темата гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!