„Ситуацията е необичайна, но е продиктувана от поведението на много от нашите съграждани", каза още тя

Властите са готови да въведат и още по-строги ограничения, ако мерките не дадат резултат. Ексклузивно пред NOVA кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че освен тоталната забрана за влизане и излизане от града, може да бъде ограничено и движението вътре в столицата.

„Ситуацията е необичайна, но е продиктувана от поведението на много от нашите съграждани през вчерашния ден. В крайна сметка Националният оперативен щаб е длъжен да се погрижи за това заразата да не се разпространява в страната“, заяви кметът Йорданка Фандъкова, часове след като влизането и излизането от града беше забранено.

София е под тотална блокада

„Тъй като все още няма ограничения за движение в самия град, трябва да осъзнаем, че отговорността ни е много голяма. Всички ние сме длъжни да следим какво се случва, за да предприемем адекатни мерки“, посочи още Фандъкова. 

По думите й всеки от нас трябва да пренастрои ежедневието си по начин, по който максимално да се съобрази с въведените мерки.

Затварят София до второ нареждане (ВИДЕО)

 

 

„Аз съм убедена, че някои от хората, които напуснаха София вчера, наистина са излизали за работа или за да се погрижат за тежко болни. Но това бяха единични случаи. Повечето не знам дали осъзнаваха, че могат да пренесат заразата", посочи още Йорданка Фандъкова.

„Грижите ми са за хората тук, които спазват правилата и търпят неудобства. Остава задължението да носим маски. Остава и забраната за разходки в паркове, градинки и пазари", каза тя.

„София не е затворена за движение. Градският транспорт до по-отдалечените квартали работи. Ограниченията касаят само междуградските превози", посочи Фандъкова.

По данни на Столичната община положението в кварталите „Филиповци" и „Факултета" се нормализира. „Районът е много рисков. Там има няколко огнища, затова призовавам хората да не се поддават на провокации. Организирала съм социално слабите да получат пакети с храна през следващите дни", заяви кметът на София.

Тя призова всички да проявим още малко търпение, за да не се налага да понасяме по-сериозни ограничения. „Движението в София е свободно и това трябва да се оцени", категорична бе Фандъкова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!