Те искат по-ниски данъци

Собственици на заведения и хотелиери заплашиха с национален протест. На 8-ми май те щели да излязат и с манифест за спасяване на българския туризъм. Искат стратегия за справяне с последиците от пандемията и намаляване на ДДС. А днес организираха протест в Кюстендил. Хотелиери и ресторантьори блокираха с празни столове централната алея в града.Така те изразиха недоволството си от 20-процентовата ставка на данъка добавена стойност, който плащат за храните от първа необходимост. Настояват ставката да падне до 5 процента.  

Готови ли са заведенията с тераси и градини да отворят отново?

 

 

„За да им се дадат чисти заплати средно по 1000 лева, ние трябва да изкараме на всеки един човек 1700, 700 лева отиват във всякакви видове данъци осигуровки и всичко останало, и след това печалбата и на нея като се начисли ДДС, данък печалба и дивиденти, става нещо страшно - ние сме на нула.“, коментира Станислав Георгиев, председател на Сдружение по туризъм - Кюстендил:

„Все пак в ресторантьорството, хотелиерството, туризма, са включени хиляди, хиляди хора в България, които работят това - това са стотици семейства, на които това им е основният доход“, обясни Елица Димитрова, собственик на заведение.

Ресторантьорите искат по-малко отстояние между масите

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.