Председателят на асоциацията Ричард Алибегов смята, че ще се създаде икономически хаос в бизнеса

Собствениците на заведения са против изискванията за градините и терасите. Твърдят, че разстоянието  от 2,5 метра между масите е твърде голямо и ще доведе до загуби. От бранша ще обсъждат проблема с  Министерството на туризма.

Отменят се част от мерките, въведени заради COVID-19 у нас (ЗАПОВЕД)

Новите правила вече създават нови изпитания и тревоги за собствениците на заведения. Капацитетът на заведение в столицата е 600 души, след въвеждането на мерките местата за клиенти ще намалеят едва на 50. 

"Облекченията на мерките всъщност са утежнения. В последните два месеца успяхме да стабилизираме бизнеса си до минимум точка. Направени са договорки с наемодатели, банки, с персонал. Сега, с тази точка, трябва да отворим заведенията на 50%. Този капацитет не може да захрани 100% от разходите на бизнеса", коментира Ричърд Алибегов, председател на УС на Българска асоциация на заведенията.

Готови ли са заведенията с тераси и градини да отворят отново?

По-голямото отстояние между масите, означавало по-големи загуби. Затова браншът има контрапредложение, което вече е приложено в Австрия - разстоянието да е 1,2 м. Според заповедта на здравния министър масите трябва да имат разстояние помежду си от минимум 2,5 м., а на тях могат да сядат само до 4 човека. В обектите трябва да има дезинфектанти, а персоналът - да се движи задължително с маски на лицето.

 

 

За опазване на здравето на служителите и клиентите се предвижда въвеждане различен вход и изход на заведенията, дезинфектанти и други мерки. Браншът ще поискат и нови икономически мерки. Според  Алибегов мярката 60 към 40 била неработеща за собствениците на заведения, защото при нулеви приходи е непосилно за търговците да плащат осигуровки. Това довело  и до масово пускане на служителите в неплатен отпуск.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.