Установихме груби хулигански и вандалски прояви на „Орлов мост”, посочи директорът на СДВР

СДВР ще възстанови нормалния живот в столицата и барикадите ще бъдат премахнати. Това обяви по време на брифинг директорът на СДВР Георги Хаджиев.

МВР показа кадри на вчерашната блокада в София (ВИДЕО) 

„Няма как да бъде позволено основни възлови кръстовища да бъдат затворени. Отговорността оттук нататък ще се носи от нарушителите на закона. Той е един за всички и нашата задача е да следим за спазването му”, добави още той.

„Както на 7 август сутринта, в подходящо време и условия, ще предприемем съответните мерки по възстановяване на конституционния ред в столицата”, съобщи Хаджиев.  

 

 

От брифинга стана ясно, че вчера СДВР е установила груби хулигански и вандалски прояви по време на протестите, чиято кулминация е била в района на „Орлов мост”.

„През изминалата нощ беше направен неуспешен опит да се пролее кръв в центъра на града и да бъде взривен гражданският мир. Служителите на СДВР установиха груби хулигански и вандалски прояви от страна на незаконно протестиращите лица, чиято кулминация беше в района на „Орлов мост”, каза директорът на СДВР. 

Хаджиев посочи, че проявите се изразявали в къртене на преместваеми съоръжения, пейки и кофи за боклук. „Различни групи протестиращи позиционираха на „Орлов мост” камъни, павета и бутилки с цел да бъдат използвани срещу органите на реда и закона”, допълни той. 

„Относно намеренията на тези лица да окървавят центъра на столицата свидетелстваше и начинът на барикадиране, който блокира дори преминаването на линейките през района. Неформалните лидери на барикадите даваха указания на присъстващите на място жени и момичета къде ще застават, за да бъдат използвани като жив щит срещу органите на реда”, поясни още директорът на СДВР.

СДВР: Няма арестувани при снощния протест

„Установена е група от 15-20 лица с маски и качулки, които следваха поведението и профила на ултраси от футболните агитки. На други лица бяха раздавани бухалки и вериги, с които бяха връзвани и кофите за боклук”, разясни Хаджиев.

Според директора на СДВР целта на всички провокации и мероприятия е била да предизвикат физически сблъсък с представители на закона за окървавяването на протеста. „За нас това не е война. Здравето на столичани, включително и тези, които протестират, макар нерегламентирано и открито, е от изключително значение”, обясни той.

Заради повишения риск от това да пострадат хора, сред които жени и момичета ръководството на СДВР е взело решение да намали броя на полицейските сили, стана ясно още от брифинга. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.