Д-р Диана Димитрова е на първа линия още от март

Медицината и вярата вървят ръка за ръка във войната с коронавируса. В това е убедена д-р Дияна Димитрова. От март месец тя е ежедневно на първа линия в борбата с COVID-19 в „Пирогов”. Самотна майка е, но намира баланса между болницата и дома.

„Ние помагаме, но задължително вярата е в основата на всичко. Трябва да вярваме и вярата е в основата на излекуването на всеки един човек”, смята д-р Дияна Димитрова, ръководител на Мултипрофилно спешно отделение в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов”.

Ваксинирането в България стартира официално (ВИДЕО+СНИМКИ)

С вяра и с хипократова клетва ежедневно в „Пирогов” д-р Диана Димитрова е на първа линия във войната с COVID-19 от месец март.

„Винаги в „Пирогов” е било много натоварено. Винаги, от първия ден, в който дойдох в тази болница. Ежедневието е много натоварено. Това, което се случи от месец март насам, просто няма как да се сравни. Всичко се променя с часове, с дни  и нещо, което е важало допреди два дни, в момента е невалидно”, обяснява д-р Димитрова.

Казва, че трудно е било началото на пандемията. Защото COVID е инфекциозно заболяване, а „Пирогов” е спешна болница. Задачата пред медиците и ръководството тук е била бързо да намерят варианта, така че да лекуват и спешните случаи и заразените с COVID - без едното да е за сметка на другото.

„Мисля, че се справихме. Но в началото не съм си тръгвала преди 10-ия час”, споделя тя.

Към днешна дата екипът в спешния център се чувства по-подготвен, знае вече повече за коронавируса, но признава, че натоварването е по- голямо. За лекарите спасяването на хора в ситуация на пандемия минава на преден план, а някъде в страни остава семейството.

Проф. Балтов: Случващото се с ваксините срещу COVID-19 е революционно

Д-р Димитрова е самотна майка. Синът й е с дислексия. Но казва, че се справят. Пандемията идва в момент, в който момчето е самостоятелно и проявява разбиране.

Надеждата за нормалност в ежедневието ни са ваксините, убедена е доктор Димитрова.

„Всяка една епидемия, през годините исторически е доказано, че това е единственият вариант да излезем от ситуация. И това го показаха и ваксините поне за момента. Убедена съм, че ще преминем. Просто трябва да си вземем уроците”, заявява доктор Димитрова.

Повече гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща