Първи се ваксинира здравният министър

Официално! Старт на ваксинирането у нас! Точно в 10 часа - едновременно в три града и редица болници започна поставянето на ваксини срещу COVID-19! Първият имунизиран българин е министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Последваха го и шефовете на големите болници у нас, както и стотици медици на първа линия.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ВАКСИНАЦИЯТА ТУК

„Ваксинирам се днес, защото вярвам, че благодарение на ваксините светът е такъв, какъвто го познаваме. Сигурен съм, че учените са си свършили работата, така че ваксината да бъде спасението, което ние очакваме. Вярвам също така, че много скоро ще започнем да надделяваме над COVID-19 и ако трябва да бъда честен, нямам търпение да се видя със 70-годишния си баща, без да се притеснявам, че мога да го заразя с коронавирусна инфекция. Днес България заедно с почти всички европейски държави се изправяме в едновременни усилия за повеждане на победоносна битка срещу COVID-19. Уверен съм, че така ще победим тази пандемия и ще се върнем към нормалния си живот”, заяви непосредствено след ваксинацията здравният министър.

След това той, както и останалите ваксинирани в болница "Св. Анна", споделиха как се чувстват пред медиите. По протокол, в продължение на 20 минути всички останаха под лекарско наблюдение.

 

„Днес България, заедно с почти всички държави в Европа, се изправяме в едновременни усилия в битката срещу коронавируса. Вярваме, че с започване на ваксинирането, ние ще победим тази пандемия и ще се върнем към нормалния начин на живот”, заяви здравният министър пред журналисти.

Той показа и документа, който се предоставя на всеки ваксиниран. В него са въведени имената, както и датите, на които са поставени двете ваксини. За да е ефективна ваксината,  след първата доза, трябва да се постави и втора.  Проф. Ангелов сподели, че се чувства добре.

 

 

„Не би следвало човек да се зарази, след като си е поставил ваксина. Видях какво става в социалните мрежи, не мисля, че това трябва да бъде акцентът. България не е единствената държава, която използва за логистиката средства за транспортирането на храни. Такъв е опитът на САЩ, Канада и Австралия. Благодаря на всички производители, които се включиха в този процес. Очаквам и други български производители да се включат. По договор ваксината трябва да дойде с камиони от компанията- създател на ваксината до всички 28 точки в страната. При първата, символична доставка, ваксините дойдоха само с един камион – до София. Ние имахме грижата да осигурим доставката към останалите точки. Ние сме осигурили и температурния режим за транспортиране на ваксините. Това не беше необходимо, защото те бяха транспортирани в кутии със сух лед. След това бяха поставени в хладилници, които поддържаха от 2 до 8 градуса. Ваксините, които тепърва ще пристигат, ще се поставят в хладилниците, които закупихме, защото тогава ваксинацията ще протече по-дълго”, подчерта здравният министър.

Той счете за неуместен хумора в подобна ситуация и подчерта, че всяка помощ в тази тежцка ситуация е необходима и навременна.

Веднага след проф. Ангелов ваксина беше поставена и на епископ Тихон Тивериополски. От 1978 г. до 1981 г. той учи в средно медицинско училище, а след това започва работа като фелдшер в болница в Щутгарт.

„Аз помолих министър Ангелов да ми разреши да го подкрепя. Като се ваксинирам, изразявам благодарността си към невероятните усилия на всички, които направиха възможно тази ваксина да бъде достъпна за всички ни. Аз самият съм ваксинирам срещу всичко. Днес е Стефановден. Свети Стефан е първият дякон. Това е онзи, който служи на християните. И ние като него ще служим на християните с това да ги предпазим от тази болест. На тези светли празници с този жест искам да запаля една светлинка в тунела за всички, които се грижат за болните, както и за всички християни в България, че най-накрая ще можем спокойно да видим близките си хора, от които толкова дълго време сме били разделени,“ обясни символиката на днешния ден епископ Тихон, както и решението си да бъде сред първите ваксинирани у нас.

„Реших да се ваксинирам, защото съм жена със семейство и трябва да дам личен пример. Ако ние не го направим, вероятно няма да има хора, които да се съгласят да бъдат ваксинирани. Единственият начин да променим начина си на живот е да се ваксинираме”, обясни д-р Прокопова – началник на COVID- отделението в болница св. Анна.  Тя сподели, че се чувства добре. Относно ситуацията в отделението медикът обясни, че ситуацията се е подобрила и са заети само 70% от капацитета.

След министъра на здравеопазването в Окръжна болница в столицата днес се ваксинираха още изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Славчо Близнаков, Ани Кирова, медицинска сестра в КАИЛ и други медицински служители. Последен от групата, имунизирали се в УМБАЛ "Света Анна", след като ваксинира колегите си, беше и д-р Димитър Николаков, зам.-началник на КАИЛ.

Във ВМА пръв се ваксинира директорът на здравното заведение ген.-майор Венцислав Мутафчийкси. 

"Ние се намираме във война и това е нашето оръжие, в тези малки флакончета! За да прегърнем и целунем близките си отново", заяви той.

 

 

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов също се ваксинира, въпреки, че е прекарал COVID-19. Той призова обществото също да го направи, като подчерта, че ваксината е безвредна.

Имунизацията е препоръчителна, безплатна и се поставя по желание. Страната  е разделена на 6 големи области- София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Враца, като съответните РЗИ-та ще отговарят за организацията.

Първият имунизиран срещу COVID-19 в Пловдив е председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Ваксинацията в Града по тепетата започна от Университетската болница “Свети Георги”. 

Втора беше имунизирана медицинската сестра в хирургичното звено към отделението по Спешна медицина, която е с 48-годишен стаж - Райна Тодовичина. Третият ваксиниран ще е д-р Венцислав Филипов, началник на звено Вътрешни болести  в отделението по Спешна  медицина. Той е със стаж от 33 години. След тях ще бъдат ваксинирани лекари и медицински сестри, които са на първа линия в отделенията.     

В Следващите два часа поетапно стартира имунизацията в останалите лечебни заведения в Пловдив и областите Стара Загора, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали. Там вече са разпределени пристигналите ваксини. 

 

 

Само днес доза от препарата ще приемат 163 лица от медицинския персонал на 12 болници в Пловдив. В следващите дни ще бъдат имунизирани още 440 медици. В събота ваксините бяха доставени в сградата на Регионалната здравна инспекция. Те бяха транспортирани с климатизиран бус за колбаси, пазен от полицейски кортеж.

В Пловдив дойдоха 1000 ваксини, със 100 по-малко от първоначално предвидените. На този фон се увеличава броят на желаещите медици да се ваксинират, твърдят здравните власти. В Пловдивско той вече е над 30%.

Медицинската сестра Златина Парушева е първият ваксиниран медик срещу COVID-19 в Бургас. Тя е с 40 годишен стаж и дава дежурства в триажния център към УМБАЛ Бургас от самото му откриване. Вторият ваксиниран е д- р Владислав Русинов от УМБАЛ Бургас. Ваксинирането беше извършено в специален кабинет в ДКЦ " Николай Чудотворец " точно в 10 ч. 

Общо 120 медици ще бъдат ваксинирани днес в 10 лечебни заведения в Бургас. Единствено, работещите в Спешна помощ ще бъдат ваксинирани в открития кабинет в РЗИ Бургас. 1800 медици от Бургас са проявили желание да се ваксинират на първия етап.Вчера бяха доставени 250 дози от ваксината. Ваксинирането в Бургас ще продължи още два дни.

 

 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща