Според Емил Димитров проблеми създават и незаконните изкопни дейности от строителни фирми

Всички язовири в страната са пълни заради обилните валежи пред изминалите седмици. Това обяви в „Неделята на NOVA министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Според него страната ни няма да има проблеми с питейната вода в следващите поне две или три години.

Започна разчистването на плаващото сметище в р. Искър

"Всички 52 язовира 12 питейни всички В даден момент ще дават вода за потребителите. Рано или късно ще се насочим към язовирите. От нито един от язовирите няма да има режим тази година. Имаме вода за 1, 2 ,3 години", обяви министърът.

Според него причини за преливането на реките е системното им замърсяване и липсата на почистване. Голям проблем създават и незаконните изкопни дейности от строителни фирми, за които и прокуратурата е назначила проверки.

„Ако не бяхме изчистили пестицидите край Своге, всичко щеше да отиде в питейната вода. Сега не само щяхме да имаме трансгранично замърсяване, а и всичката риба до Дунава щеше да е измряла”, смята Димитров.

 

 

„МВР също се включи. Имаме няколко случая и вече са създадени актове. Съвсем скоро имахме случай до газопровод. Образувал се е остров от наноси до газопровода, реката идвайки се отклонява и бие по газопровода. Защо трябва да се случва това? А случаят в Своге, всички казват, че тези отпадъци не са от него. А ние много добре знаем, че идват от София. Водата е отмила незаконни сметища и всичко е отишло в Своге”, заяви Димитров.

Обсъждат проблема с боклука в Искър

Екоминистър обясни, че е създадена организация за плавно изпускане на язовирите, за да може хем да се задържи водата в тях, хем да не бъде предизвикано наводнение в Пловдив, както и в Турция, където обстановката също е изключително сериозна.

Целия разговор с Емил Димитров гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.