Амбицията: Коритото на реката да е изчистено до 3 дни

Днес започна разчистването на плаващото сметище в река Искър до ВЕЦ "Своге". Повече от 10 декара отпадъци бяха довлечени след обилните дъждове от река Искър при стената на централата. Прецедент обаче е размерът на плаващото сметище край Своге.

Възстановиха моста над река Места край Хаджидимово

„За първи път  се събира такова огромно  количество на площ от 12 декара“, казва зам.-кметът на община Своге Илия Богданов.

Финансовата инжекция от страна на правителството в размер на 220 хиляди лева даде надежда на местната управа – че водите на река Искър ще бъдат почистени съвсем скоро.

Часове след извънредното заседание на кабинета машините са на терен.

„Самата консистенция на боклука показва, че това е основно продукт на човешката дейност“, обясни Веселин Шуманов от ВЕЦ-Своге.

„Има много несъзнателни хора, които си изхвърлят боклуците в деретата. Но е много трудно да се установи конкретния извършител“, добавят от община Своге.

Дървета, бутилки, футболни топки и дори хладилник – за да се извози този боклук до депото в Костинброд ще са необходими поне 250 курса с камион като този.

РАВНОСМЕТКА СЛЕД БЕДСТВИЕТО: България се възстановява след поройните дъждове

На по-късен етап освен с тежка техника, почистването на река Искър ще се извършва и на ръка.

„За лодки в момента е твърде рано - тези лодки най - вероятно ще влязат на финалния етап, когато ще останат единични бройки бутилки и могат да се съберат на ръка“, обясниха от общината.

Днес отпадъците от плаващото сметище се извозваха с общо 2 камиона. От утре обаче в този процес ще са ангажирани още машини, за да се ускори процесът. И според експертите работата може да приключи до 2-3 дни.

Започва прокурорска проверка за отпадъците в река Искър край Своге (ВИДЕО)

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.