Те заемат площ от близо 12 декара, но се намират извън урбанизирана територия

Започва прокурорска проверка заради плаващите отпадъци, които донесе река Искър чак до ВЕЦ „Своге”. Това заяви областният управител на София Илиан Тодоров. По първоначални сметки около 200 хиляди лева ще струва решаването на екологичния проблем.

Екологичната катастрофа от плаващи отпадъци при ВЕЦ „Своге” заема 12 декара площ и се намират  извън правомощията на местната власт.  „Това означава, че от Община Своге нямат задължението да ги почистят. Задължението да ги почистят е на държавата. Сред боклуците има  телевизори, дивани, маси, столове, всякакви домашни покъщнини”, заяви областният управител Илиян Тодоров.

Правителството отпусна средства за почистването на река Искър

Парите областната управа поиска от Министерския съвет. На извънредно правителствено заседание, свикано от премиера Бойко Борисов, правителството реши да отпусне 220 000 лева за почистване на отпадъците от коритото на река Искър пред стената на ВЕЦ „Своге“.

„Осигуряваме финансиране и веднага трябва да започне разчистването на отпадъците в река Искър”, заяви министър-председателят.

Дотогава не трябва да се допуска морето от пластмаса, дървета и клони да тръгне по поречието на реката към града.

„Опасявам се, че може тази нощ и още утре да се получи замръзване, което дано не попречи на техниката по разчистването”, изрази надежда Илия Богданов, зам.-кмет на Своге.

А докато отпадъците не бъдат премахнати - централата няма да започне работа. От Регионалната инспекция по околна среда започват проверки на общините покрай река Искър.

ОТ БУТИЛКИ ДО ТЕЛЕВИЗОРИ: Тонове боклук на стената на ВЕЦ "Своге"

„За да се събере такова количество отпадъци, безспорно е имало боклуци не само в коритата на реките”, категорична е Ирена Петкова, директор на РИОСВ - Софийска област.

„Ако го нямаше ВЕЦ-а този боклук щеше да е в Дунава и даже на плажа в Созопол. Този боклук си е бил в реката. Просто нашето съоръжение препречва тази вода и проблемът кристализира”, заяви Веселин Шуманов , ВЕЦ „Своге”.

За изчистването на речните коритата, областният управител твърди, че още през май миналата година е поискал над 2 млн.  лева от държавата, но безуспешно. „След три месеца ми казаха, че средства не могат да бъдат отпуснати. Река Искър, доколкото съм запознат, и всичките реки, които се намират в извън урбанизираните зони, не са почиствани над 30 години”, посочи областният управител Илиян Тодоров.

Разичистването на отадъците трябва да започне веднага, увериха от правителството

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.