Природата определя високото качество на българския мед

Знаете ли, че пчелите имат пет очи и могат да разпознават човешки лица? Тези насекоми са способни на чувства. Медоносните пчели не спят.

В древен Египет хората плащали данъците си с мед. Древните гърци секли монети с пчели върху тях. А днес пчелите изчезват. Около 40% от американските пчелни семейства умират между октомври 2018 г. и април 2019 г.

"Има много забранени препарати, които се използват, но има и законни препарати, които вредят на пчелите. Броят на пчелите намалява из целия свят, и то не само домашните, но и на всички останали", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS Георги Пчелин, основател на Фондация "Да спасим пчелите".

Той допълни, че поне 50% от растенията в света се опрашват от пчели и според него нищо не се прави, за да се реши проблемът с тяхното намаляване, поне не и в България.

Относно синдрома на "празния кошер", Пчелин заяви, че все още не е обяснен достатъчно, но се предполага, че също е резултат от безконтролното пръскане и констатира, че през изминалата година тенденцията за смъртност при пчелите продължава нагоре.

"В градски условия е възможно да се отглеждат пчели, дори е препоръчително, защото в градовете не се пръска с пестициди, но трябва жителите и съседите да са съгласни, конкретно на покрив на блок", информира още той и добави, че за Световният ден на пчелата, 20 май, ще се организират различни събития в София, с което се цели популяризирането на проблема с намаляването на пчелите.

Проверяват състоянието на пчелните семейства у нас

В предаването Диляна Бурова, съосновател на Фондация "Да спасим пчелите", заяви, че проблемът с пчелите е глобален, причините са комплексни, но човекът има най-голяма роля в това, пръскайки с различни химикали и препарати за растителна защита.

Според нея обликът на земята няма да бъде същият без тях и изхранването на хората ще бъде проблемно.

БАБХ започва проверки на пчелните семейства в страната

Инж. Михаил Михайлов, председател на Обединен български пчеларски съюз, сподели в "Социална мрежа", че за да има производство, трябва да има здрави пчели.

"Най-важно е здравето на пчелите. Първичното е пчелите и след това производството. У нас е много ниска изкупната цена на пчелния мед, което обрича дейността на слабо развитие и реализация", категоричен бе той и допълни, че потребителите с право питат дали медът е истински, а единственият гарант е сертификат, където е описан пълният състав на меда.

"Българският мед е хубав заради природата, която изобилства от билки и растения, които се опрашват от пчелите", заключи инж. Михайлов.

70% от пчелите в Тервелско са унищожени

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.