Теорията на Раковски, е вече реалност - за знаме на бъдещата българска република, е приет трибагреника в цветове в реда зелено, бяло и червено

Роден преди точно 200 години в родолюбив род от възрожденския град Котел. В семейството на сравнително заможен търговец, който му осигурява отлично за времето си образование. Говори свободно турски и няколко европейски езика. Служи си с арабски и персийски.

Всичко, което прави Раковски e, за да съхрани националнoто ни единство”, казва Анета Петрова гл. експерт в Национален военноисторически музей.

Под влиянието на братя Грим, които чрез приказките си създават национално чувство в германския народ, Раковски създава етнографски въпросник, в който българите да описват своите вярвания, песни и гатанки. Опитва да докаже, че българският, е един от най-древните езици. Развива и революционна дейност, заради която е залавян няколко пъти, лежи в затвор, осъждан е дори на смърт. Между 1858 и '61, създава своите Първи и Втори план за освобождение на България.

Резултата - в Белград са създадени две външни български военни формирования - Първата, а след това и Втората българска легия. Теорията на Раковски, е вече реалност. За знаме на бъдещата българска република, е приет трибагреника в цветове в реда зелено, бяло и червено.

През 1867 създава "Привременен закон за народните горски чети". Първият документ в нашата история, който може да бъде определен като военен устав и по който трябва да се ръководи формированието от чети. Богатият опит на Раковски се използва от следващото поколение български революционери. Негови ученици стават Стефан Караджа, Васил Левски - чието име той му дава, както и водачите на Априлското въстание. Георги Раковски умира на 46 години в Букурещ.

Повече по темата гледайте във видеото