В момента текат последните приготовления за извеждането му в орбита

Годината е 1957-ма. „Спутник 1” става първият сателит изстрелян в орбита около Земята. Връзката между човека и Космоса вече е по-реална от всякога. 64 години по-късно малко над 6000 сателита обитават пространството около Земята. Съвсем скоро в Космоса ще отиде и още един – дървен.

"Обикновено отнема години, докато един сателит бъде създаден. Ние обаче започнахме работа през януари 2021-ва година. От тогава минаха няколко месеца, през които успяхме да създадем нашия сателит и да се подготвим за излизането му в открития Космос", разказва Яри Макинен, журналист и изобретател. 

„АЛО, КОСМОС! ГОВОРИ БЪЛГАРИЯ!”: Български ученици ще разговарят с астронавти

Макинен е създател на малката кутия от шперплат, която цели да направи голямата революция в Космоса. Той и екипът му се надяват, че благодарение на иновативния сателит ще успеят да изследват потенциала на дървения материал в открития Космос.

"Ние вече разполагаме с основния продукт на нашата компания. Той сам по себе си изглежда и действа като реален сателит. Изграден е обаче от евтини части, тъй като се използва в училищата, целта му е да обогати знанията на децата за Космоса и новите технологии", посочва Макинен

Разработват космически сателит от дърво

И допълва: "Когато обаче чухме за японския проект за изработка на дървен сателит, през декември миналата година, ние решихме да опитаме да направим същото. Вече имахме достатъчно информация за свойствата на дървото. Ние работим с него от години". 

Повече гледайте във видеото

Репортер: Николай Беремлийски