Събитието е част от тематичните уикенд поредици в морския град

В Бургас започна фестивалът на сладоледа, който се провежда за втора поредна година на Морската гара. Събитието е част от тематичните уикенд поредици, които културният екип на местната община изготвя за туристическия сезон.

Оказа се че фестивалът на сладоледа е дълго чакано събитие от много деца, чиито родители, дядовци и баби побързаха да доведат.

"Първата година беше много успешен и виждам, че сега започваме добре. Удължили сме тази година и дните на фестивала, вече са четири. Очаква всеки любител на сладоледа едно неповторимо изживяване, най-вече за вкусовите сетива", заяви Радовеста Стюарт, организатор.

Фестивалът предложи за най-малките забавни игри, стена на сладоледа, както и тематична работилничка. А вкусовете на повече от 30 вида сладолед наистина изумиха и най-големите почитатели на леденото изкушение.

"Тази година наистина имаме още повече нестандартни вкусове, защото миналата година имахме примерно розмарин с боровинка, ягода с босилек, имахме черен диабло който е с активен въглен. Тази година имаме също нови вкусове като един от най-харесваните в момента е козе сирене с орехи и круши", един от търговците Наталия Георгиева.

"Отново има много интересни миксове от слаоледи и вкусове, които са приготвени от местни производители на сладолед. Това е много важно да покажем, че всъщност Бургас може да се гордее и с майстори на сладоледа", добавя Радовеста Стюарт. 

Оказва се, че най-вкусния сладолед далеч не е само леденият, а и този наподобяващ вкусен крем с ядки или мед.

Сред предложенията имаше задължително безглутенов сладолед за децата с непоносимост към глутенови продукти, и такива като необичайните вкусове на коноп, на водка с доматен сок или пък с вкус на бекон.

На вкусовете изкушения се радваха и възрастните, за които фестивалът се оказа приятна изненада.

Веселата глъчка на Морска гара привлече и чуждестранни туристи, някои от които побързаха да похвалят инициативата.

"И у нас имаме такъв празник. В голям парк правят ето такива фестивали и са страхотни", възхити се туристка. 

"Сладолед с вкус на бира могат да опитат хората и следващата седмица, когато Бургас ще е столица на бирата", информира Радосвета.

Фестивалът на сладоледа ще продължи до неделя.

Репортер: Елена Танева

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.