Стотици хора са пострадали

Южна Европа продължава да се бори с една от най-екстремните горещи вълни за последните десетилетия, а горски пожари бушуват на много места в Гърция, Италия, Испания. Осем са вече жертвите на огнената стихия в Турция, а стотици хора са пострадали.

Видео: Ruptly

Разследват причините за големия пожар край Анталия

Най-тежко е положението в курортните райони Анталия и Мармарис. Най-малко петима души са пострадали, а близо хиляди са евакуирани заради бушуващите горски пожари край курортния италиански град Пескара.

ЕВАКУАЦИЯ В ГЪРЦИЯ: Голям пожар избухна край Патра

В Гърция, пожарът, който избухна в неделя на остров Родос, е излязъл от контрол поради силните ветрове и засушаването, съобщи местната противопожарна служба. Засега хотелите и местата за настаняване не са засегнати от пожарите и дима, но в неделя вечерта е имало прекъсвания на електроснабдяването, а три села на запад от главния град на острова са получили заповеди за евакуация.

Видео: Ruptly

В борбата срещу пожарите са включени противопожарни самолети и хеликоптери. Гръцкото министерство на енергетиката е призовало населението да не настройва климатиците на стойности под 26 градуса поради високото потребление на енергия и натоварването на енергийната система.

Засега не е ясно докога ще продължи вълната от горещо време. Някои метеоролози са изразили опасения, че горещото време може да продължи още две седмици, съобщава още ДПА.

Жителите на Атина и околността са особено чувствителни към горещините, които продължават повече от седмица. "Трудно може да се диша навън заради жегата, а вътре въздухът е нездравословен заради климатиците", заявява жителка на града, цитирана от ДПА.