Огромният кораб блокира водния път през март тази година

Огромният контейнеровоз „Евър Гивън”, който блокира Суецкия канал за шест дни през март, днес премина през водния път за първи път от инцидента, предаде Ройтерс.

След над 100 дни в Египет: „Евър Гивън” вдигна котва (ВИДЕО)

Корабът, напът от Великобритания за Китай, прекоси канала в конвой с 26 съда, плаващи от Средиземно към Червено море, съобщи администрацията на съоръжението. Други 36 кораба преминаха канала от юг. „Евър Гивън” бе ескортиран от група опитни навигатори на администрацията и два влекача.

Корабът, който е сред най-големите контейнеровози в света, заседна в канала на 23 март заради силните ветрове, блокирайки трафика и в двете посоки. Инцидентът наруши световната търговия и доведе до огромни забавяния във веригите за доставки.

Космонавт засне заседналия в Суецкия канал кораб (ВИДЕО)

След като беше освободен, 400-метровият съд напусна Египет на 7 юли - 106 дни, след като бе издърпан през южната отсечка на канала, заради продължителните преговори за обезщетение. „Евър Гивън” пристигна в нидерландското пристанище Ротердам на 29 юли, след което се отправи към Англия.

През Суецкия канал минават около 15% от световните морски контейнерни превози и той е най-краткият маршрут между Европа и Азия.

Източник: БТА