Вижте как се подготвят състезателите ни

Тази седмица стартира Балканиадата по конен спорт. България се надява на златен медал.

Дни преди началото на турнира в конна база „Ниеса” в Ихтиман кипи усърдна подготовка. Сред състезателите е 19-годишната Кристияна. Любовта й към спорта се заражда, когато е едва на 7, а днес се готви за нов връх в кариерата си. 

„Винаги по цирковете ходех да се качвам по понитата. На едно състезание видях младо момиче с кобилка. Тогава се роди желанието ми да се състезавам. Сама помолих майка ми и баща ми да ме заведат на конната база”, споделя тя.

10 години по-късно се среща се кобилата Лорина, която се оказва ключова за професионалната й кариера.

„С нея имам много специална връзка. Оказа се, че ние сме родени на една и съща дата и това беше моят знак. Казах си: „Това си е моят кон, с който ще постигна големите успехи”, разказва още Кристияна.

Първият от големите успехи идва още тази година. Тандемът става вицеевропейски шампион.

„Професионалните ездачи са толкова добри, защото могат да намерят път към всеки кон. Конете са живи същества с различен темперамент. Ако състезателят не умее да развие тази партньорска връзка, няма никакви шансове за добри резултати”, обясни треньорът Стоица Агрилашки.

В дните преди Балканиадата ездачите прекарват близо 12 часа на ден в базата, а състезателните коне спазват специален режим - хранителен и тренировъчен. 

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Ирена Рашева