Българските специалисти и днес не успяха да се качат на борда заради бурното море

Тежка ситуация с кораба "Вера Су". Българските специалисти и днес не успяха да се качат на борда заради бурното море. Вълнението в района досигна над 4 бала, което означава вълни от по два-три метра. Водата заля и палубата на кораба. Той е укрепен с котви, които го предпазват да не се разбие в скалите. 

 Ще бъде ли освободен от скалите корабът „Вера Су”

Капитанът на "Вера Су" и помощникът му в ареста, повдигнаха им обвинения

От Министерството на транспорта изпратиха позиция, в която се казва, че няма промяна в обстоятелствата около кораба. Големите вълни през днешния ден създават впечатление, че плавателният съд е разместен. Представител на Морска администрация е на място и следи за състоянието на кораба, като не отчита промяна.

„Към момента, в това време, в тези плитки вълни нищо не може да се случи. При условие, че времето утихне и вълните спаднат до поносимо ниво трябва да започне отново опит за разтоварване на кораба. Тогава може да се направи и оценка на пробойната в предната част, защото това ще бъде лимитиращо за действията.  Ако започне да се тегли и има пробойна, оттам може да нахлуе вода и да потъне при теглене”, заяви капитан Димитър Димитров от Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани.

Припомняме, че екипажът на кораба пожела да слезе на брега. Последваха разпити, след които капитанът и един от неговите помощници бяха задържани.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.