Годишният темп на растеж е надвишил средните показатели за последното десетилетие

Концентрациите на въглероден диоксид са достигнали рекордни равнища миналата година, като годишният темп на растеж е надвишил средните показатели за последното десетилетие, съобщи днес Световната метеорологична организация на ООН (СМО-WMO).

Заради икономическия спад, причинен от пандемията от COVID-19, новите емисии са се понижили с 5,6% миналата година. Според специализираната агенция на ООН обаче това не е оказало забележим ефект върху концентрацията на съществуващите парникови газове в атмосферата или върху темпа им на растеж.

Тази информация се появява, когато световните лидери се подготвят да се съберат в неделя в шотландския град Глазгоу за началото на Конференцията на ООН по изменението на климата (COP26) в опит да се споразумеят за значими действия, които да ограничат глобалните емисии.

При темпа, с който нарастват концентрациите на парникови газове, повишението на температурите в края на века ще надвишава значително целите от Парижкото споразумение от 2015 година за 1,5 до 2 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища. Много далеч сме от целта, предупреди генералният секретар на СMO Петери Таалас, цитиран от Франс прес, по повод публикуването на годишния бюлетин за парниковите газове.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА