Пропадането на зданията беше запечатано на видео

Две сгради, принадлежащи към културното наследство на Еквадор, са пропаднали под земята в провинция Ел Оро, а къща в съседство е частично разрушена. При инцидента няма жертви и пострадали, съобщиха местни спасители. Причината за пропадането е свличане на земна маса.

"На 15 декември е съобщено за срутване на земна маса в кантона Сарума на провинция Ел Оро на улиците "Колумб" и "Аугуста". Към момента няма пострадали или загинали... Две къщи (културно наследство) са разрушени, а една къща е повредена", се казва в изявление на уебсайта на Националната служба за управление на риска и извънредните ситуации.

Десетки жертви на пожар в търговска сграда в Осака (ВИДЕО+СНИМКИ)

Спасителите са евакуирали около 300 души от съседните сгради като предпазна мярка - свличане на земни пластове вече е наблюдавано и на съседните улици. Ранната евакуация на жителите на засегнатите къщи е помогнала да се предотвратят жертви, заяви пред местните медии ръководителят на отдела за управление на риска Кристиан Торес.

Кметът на Сарума Джанси Лопес също заяви пред репортери, че инцидентът е причинен от незаконен добив на злато - жителите копаят тунели, за да добиват ценния метал, което застрашава голяма част от града.  "За съжаление много хора си позволяват да се занимават с тези незаконни дейности, които увреждат населените места в града", казва Лопес, цитиран от Comercio.

Загинали и изчезнали при мощен взрив в Италия (ВИДЕО)

Пропадането на земята се е случило на 100 метра от мястото, където през 2017 г. местното училище La Inmaculada Fe y Alegría се срина под земята. Десетки деца бяха изведени от сградата, преди тя да се срути.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС