Тестове показват, че употребата му прави четенето по-бързо и по-лесно

Нов шрифт помага на начинаещи читатели. "Фокс бук" помага на децата да усвояват четенето по-лесно.

"В много детски книги не се отговаря на стандартите, нито на научните изследвания по въпроса, имащи отношения към шрифта, размера, разстоянието между буквите. Искахме да направим нещо, което да помага на новите читатели, което да черпи от теория и практика", това каза в "Социална мрежа" Десислава Алексиева, инициатор на проекта.

Тя сподели, че са направени тестове с начинаещи читатели и е установено, че има много по-голяма скорост на четене, по-лесно се възприемат буквите и по-лесно се четат от децата.

"Мечтаем един ден този шрифт да се използва в учебниците. Най-важно е шрифтът да не е пречка", каза още Десислава Алексиева.

"На децата трябва да им се чете, за да ги стимулираме към четене. По-ранното четене дава по-богат речник и по-лесно усвояване на знания от целия академичен спектър", смята тя.

Типографът и художник Кирил Златков заяви, че формата на буквите пази някаква архетипна форма в съзнанието на човек, ако при четене те не съвпадат, се получава объркаване, създава се прекъсване на нагласата за четене.

"Целта ми бе формата да е по-близка до ръкописните букви, хубаво е те да са по-заоблени, да има приятелско излъчване текста и ясно разпознаваеми форми на буквите", каза още той.

Според него шрифтът не бива да се забелязва, да отвлича вниманието, а читателя да се съсредоточи към съдържанието. Но е добре младият читател да бъде подпомогнат.

"Това е нашето предложение - букви с вътрешна динамика, които да водят към нещо гладко и хомогенно", подчерта Кирил Златков.

Целия разговор вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.