Историята на Солал Он, който пътешества пеша, разказва Асен Манасиев

Малко над  40 000км – толкова е дълга една обиколка по земното кълбо. Разстояние, което едва ли някой си представя, че може да измине…пеша. Един съвременен откривател решава да направи невъзможното. И с 200 евро в джоба си и раница на гърба тръгва да преоткрива света. Името му е Солал Он. На 26 години от Париж. Преди половин година решава, че работата в офис от 9 до 5, вече не го прави щастлив. Вдъхновен от истории като тези на Дейв Кунст, Стивън Нюман и Фиона Кембъл, Солал  тръгва на едно  приключение, което ще му отнеме няколко години и около 20 милиона крачки. 

"Идеята за обиколка на света се роди през март 2020г. Тогава работех в Швейцария, но ми беше много скучно. Един ден просто ме осени идеята за пътуване по целия свят. Тръгнах преди 7 месеца и изобщо не съжалявам", разказва Солал Он, приключенец.

И няма как да съжалява, защото вече е обиколил цяла Европа.  "Всичко започна от катедралата „Нотр Дам” в Париж. Все още не знам колко време ще ми отнеме, може би 7-8 години, зависи от много фактори. Сега, 7 месеца по-късно, вече съм прекосил почти целия европейски континент. От Франция до България, през Италия, Словения, Хърватска, Гърция. Сега пък следват Турция, Ирак, Иран Пакистан, Индия, след това Бангладеш. Когато стигна крайбрежието на Азия, възнамерявам да се кача на кораб, който да ме отведе до Америка. Там ще се изкача от юг на свевер. Планирам да се върна в Африка и накрая отново да завърша в Европа, в Париж, откъдето съм тръгнал". И допълва: "С нетърпение очаквам следващия континент, а това ще се случи съвсем скоро. Иран е една от дестинациите, които очаквам с най-голямо нетърпение. Знам че там хора като мен ги посрещат с отворени обятия. Но в момента наистина се вълнувам много, че съм в София". 

Столицата ни не е една от дестинациите в първоначалния му план. "Тук всъщност ме доведе лошият късмет - загубих паспорта си някъде след гръцката граница. Но така или иначе аз исках да стигна до България. Мои приятели ми казаха, че задължително трябва да посетя красивия Пловдив. Веднага го отбелязах на картата си, въпреки че не ми беше съвсем по път за Турция. Сега чакам паспорта си от френското посолство тук и затова си намерих доброволческа работа в едно училище в града. Ще остана тук около месец и ще се възползвам максимално, за да разгледам добре". 

Повече гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.