Вижте разказа на Петър Манолов, който живее в Киев

Всички погледи продължават да са насочени към Киев, засега градът успява да удържа руската армия. Големият въпрос обаче е - докога и на каква цена. Глория Николова разказва по темата.

Разговор под постоянен обстрел. Петър Манолов живее в Киев с украинската си приятелка от 2 месеца. Преди седмица животът им се преобръща за миг. „Както спяхме с моята приятелка, се събудихме една сутрин със силен гърмеж”, разказва той.

Продължава обстрелът в Украйна, Херсон е в ръцете на руската армия (ОБЗОР)

Заради обявената мобилизация всички мъже на възраст между 18 и 60 години, между които е и Петър трябва да останат в Киев. Приятелката му Юлия успява да избяга в град Лвов.

„През последната една седмица животът ми е стрес. Спя точно 1 час, не мога да спя и всеки момент съм готов да отида в бомбоубежище. Всеки вход има бомбоубежище. Тук е война, истинска война”, казва Петър.

След два снаряда за по-малко от 10 минути Петър се скрива в подземното укритие. Показва къде спят и живеят съседите му от седмица насам.

„Притеснявам се дали някоя ракета няма да полети в блока. Тя е достатъчна, за да го взриви. Ние ще останем отдолу, ако успеят да ни извадят отдолу ще е чудо”, споделя той.

Бесарабски българин: Руснаците стрелят по всичко и всички в Киев и Харков

Петър е постоянно с раницата на гърба. Там държи нещата от първа необходимост при евакуация - паспорт и храна. „Има консерви, направил съм си сандвич, това е”, казва той.

„Нямам сили, нямам сили дори да говоря, защото като се сетя какво е било преди един месец и какво е сега… Най-лошото е, че аз съм разделен с приятелката си заради тази война, ние искахме да се оженим. Най-хубавото е че тя замина и се спаси, но аз оставам тук и какво ще стане не се знае”, споделя Петър.

Сега той иска само войната да свърши. „Единственият изход пред мен е или да се добера някак до гарата, или другият вариант е да дойде до тук някой. Жив, умрял, ако успея да се добера до България, ще съм много щастлив”, добавя мъжът.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.