Според него Каримански е участвал в сделки, които не са повод за гордост

"Димитър Радев ще остане гуверньор на БНБ до избирането на нов, а технически може да изпълнява длъжността и след изтичане на мандата. Чудя се защо не бяха го сложили дори за цвят като кандидат. Той е подготвен, знае, вдигат му телефоните. Може да проведе процедури и разговори". Това заяви в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS банкерът Левон Хампарцумян.

Според него Каримански е участвал в сделки, които не са повод за гордост. "Изборът за шеф на БНБ трябва да бъде консенсусен, с по-широка подкрепа", подчерта банкерът.

Той определи като "институционална слабост" проблемите с кандидатите за избор на шеф на БНБ. "Алексей Гюров е завършил във Виена и преподава в Американския университет, тепърва има да трупа опит, знания и позиции. А кандидатът трябва да вдъхва доверие, да бъде приемлив. Предстоят инфлационни процеси и той трябва да реагира адекватно. Желаещите да бъдат гуверньор на БНБ искат да скочат нависоко", посочи той.

По думите му "Има такъв народ" искат да овладеят БНТ и БНБ. "Търсим човек, който седи еквивалентно на колегите си в другите банки. Има българи на високи позиции в европейски банки, хора, които са добре подготвени за този пост", коментира още Хампарцумян.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.