Петима души от екипажа остават на борда по собствено желание, включително капитанът

След 49 дни на блокада, в ход е операция "Царевна". Започна евакуация на моряците от българския кораб, блокиран в критичното пристанище на Мариупол. 14 български и един украински моряк търсят безопасния път към България. Официално българските власти твърдят, че групата се придвижва в посока Донецк, който е до границата с Русия и е под контрола на Москва. Петима моряци са останали на борда на кораба по собствено желание, включително капитанът. Трима от тях са български граждани, а двама - украински. По обяд в сряда министър-председателят Кирил Петков обяви, че 15 от моряците на кораба вече са изведени извън пристанището на Мариупол.

Петков: Моряците от кораба "Царевна" се връщат в България

„Критичните метри, които трябваше да изминат извън кораба, вече са направени”, заяви премиерът.

Без да се дават много детайли, премиерът посочи и началото на пътя към родината. „Предстои групата да се придвижи до Донецк,  откъдето ще се завърне в България. Това е много добра новина,  искам да поздравя всички, които участваха в координацията и организацията това да се случи”, посочи Петков.

На борда остават 5 души от екипажа.”3-ма българи и двама украински граждани, включително и капитанът на кораба, са останали на плавателния съд по свое желание”, уточни премиерът.

МВнР: Работи се по всички възможности за евакуация на моряците от кораба „Царевна”

От Португалия - президентът Румен Радев обяви, че с цел безопасност, докато тече евакуацията, не е добре да се съобщава много информация, но държавата прави необходимото. „Искам да заявя, че не трябва да имате никакви съмнения, че правителството прави всичко възможно за здравето и извеждането на българските моряци”, категоричен беше президентът Радев.

Според експерти - опасността все още не е преминала, а сега следват дипломатическите ходове на държавата ни и на корабния оператор.  

Капитанът на „Царевна”: На борда няма чужденци

„Мариупол е обсаден, така че при всички случаи ще трябва да се мине фронтова линия и при всички случаи ще трябва да се пресече. Да се надяваме, че всичко ще свърши до края добре. Оттук насетне трябва само по суша и по дипломатически път да се осигури безопасността на хората и безопасното им преминаване, така както и за всички други граждани се осигуряват зелени коридори”, подчерта кап. Димитър Димитров - президент, Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани.

И още -  при възникване на опасност на пристанището - 5-мата моряци, които остават на борда, трябва да следват указанията на отговорния офицер по сигурността на компанията. 

А как се стигна до блокиране на кораба "Царевна" в Мариупол? И какви са възможните ходове оттук нататък?

В началото на войната - 24 февруари, корабът се оказа блокиран на пристанището в Мариупол.  С изчерпването на водата и храната на борда и със засилване на обстрела в района на Мариупол, ден след ден ситуацията ставаше все по-критична. Преди дни се появи и информацията, че корабът, на борда на който има 17 българи, е превзет - но тя бързо беше отречена от управителя на плавателния съд и от държавата ни.

Така днес се стигна до старта на спасителната операция. По информация на правителството 15-те моряци  - 14 българи и един украински студент, ще бъдат евакуирани от Мариупол  към Донецк.

Единственото, което знаем, е че финалната точка е България. Маршрутът, по който ще се приберат моряците ни у нас обаче за момента не се огласява с цел безопасното им извеждане. Ясно е, обаче, че насочването им именно към Донецк не оставя много варианти. От една страна е близостта в руската граница, но от друга има път и към Запорожие, който вече е използван за зелени коридори.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.