Котировките се движат в по-малък диапазон и с 10 долара по-нисък спрямо равнището от 100 долара за барел

Въпреки нарастващата изолация на Русия, не се очаква светът да изпита недостиг на петрол в краткосрочен план на фона забавянето на търсенето и покачването на добива в други страни, заяви Международната агенция по енергията (МАЕ), цитирана от Франс прес.

"Постоянното нарастване на производството в други страни (без Русия) при забавяне на растежа на търсенето, по-специално в Китай, би трябвало да позволи да се избегне остър дефицит на предлагането в краткосрочен план", посочва агенцията в месечния си доклад за петролния пазар.

Независимо от сегашната несигурност агенцията е на мнение, че колебанията на пазара наистина остават големи, но котировките се движат в по-малък диапазон и с 10 долара по-нисък спрямо равнището от 100 долара за барел.

МАЕ прогнозира за тази година увеличение на търсенето с 1,8 милиона барела на ден до 99,4 милиона барела на ден. Темпът на растеж обаче се очаква да отслабне през годината поради забавянето на световния растеж, увеличението на цените на горивата и възобновяването на строгите локдауни в Китай.

САЩ пуснаха рекорден обем петрол от стратегическия си резерв

При все това агенцията отправя предупреждение за лятото, когато в Северна Америка започват големите пътувания, а въздушните полети се увеличават. Ако рафинериите не успеят да поддържат ритъма, това може да се отрази на потребителите.

Що се отнася до предлагането, агенцията изтъква нарастващата изолация на Русия след нейната инвазия в Украйна и обсъжданото от Запада ембарго, както и отказът на големите търговци от руския петрол.

"След спад на предлагането с близо 1 милион барела на ден, загубите могат да нараснат до близо 3 милиона барела на ден през втората половина на годината", прогнозират експертите.

Но МАЕ разчита на увеличението на обемите от САЩ и страните от Близкия изток, за да се компенсират това отслабване на предлагането. Според нея световното производство, с изключение на Русия, може да нарасне с 3,1 милиона барела на ден между май и декември.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БТА