Това стана ясно по време на брифинг в петък

Дни преди започването на абитуриентските балове, полицията в цялата страна е на крак. Ще се следи стриктно дали зрелостниците и придружителите им спазват правилата.

"Проведени са срещи с представители на учебните заведение, където ще се състоят абитуриентските тържества, както и с охранителни фирми. Разпоредено е на шефовете на областните дирекции да съберат информация за провеждане на спонтанни и организирани пътувания извън обслужваната от тях територия. Това се прави с цел да се координират действията между отделните структури и недопускане да се нарушава обществения ред, извършване на престъпления и пътно-транспортни произшествия”. Това заяви на брифинг Венцислав Велинов от „Охранителна полиция” по повод мерките, свързани с предстоящите абитуриентски балове.

Традиционно в дните за празнуване има засилено полицейско присъствие на местата, където се събират завършващите. Следи се стриктно и за спазване на реда за движение по пътищата. 

По думите на полицейски инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“, ГДНП, още през април са проведени срещи в училища в цялата страна във връзка с планираните екскурзии по време на баловете. „Целта е да се осигури безопасното придвижване на абитуриентските групи до определените пунктове за събиране. Става въпрос за колоните от автомобили, в които са младежите. В беседите, които провеждаме с тези вече зрели хора, наблягаме на това, че дори по време на празниците Законът за движение по пътищата също действа с пълна сила”, посочи тя.

„Съвместно с колегите от „Пътна полиция” и районните управления по места – са взети превантивни мерки и за територията на София”, подчерта от своя страна Петър Петров от отдел „Охранителна полиция” на СДВР.

По думите му към заведенията, в които ще празнуват абитуриентите са изпратени предписания, за недопускане на нарушения на обществения ред. „След 22 часа в заведенията на деца до 14-годишна възраст. Лица до 18-годишна възраст без придружител след 22 часа също няма да се допускат. Създадена е организация за осъществяване на контрол в обектите, в които ще се провеждат тържествата”, заяви той.

 

Статистиката за миналата година показва, че по време на баловете са съставени 102 акта и 159 фиша на абитуриенти.  Установени са и над 470 нарушения, направени от шофьорите на зрелостниците. Най-много глоби е имало за скорост – 232. 209 души пък не са използвали задължителния предпазен колан.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.