Анализ на политолозите проф. Мария Пиргова и доц. Петър Чолаков

"Протестите ще имат успех, но не ги свързвам толкова с действието на правителството. Кризите са много, гражданите искат бързи действия, а няма как мерките да проработят веднага. Има и политическо въздействие - стачките в голямата си част се инспирира от работодатели, което е нонсенс". Това каза в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS политологът проф. Мария Пиргова.

Според проф. Пиргова, ако правителството подобри комуникацията си, ще е много по-добро от миналите кабинети.

Относно последните социологически проучвания за електоралните нагласи политологът смята, че спадът на "Продължаваме Промяната" е разбираем, след като нямат структури и партийна дейност, докато устойчивостта на ГЕРБ е резултат от "клиентелата на партията".

Проф. Пиргова коментира и антикризисните мерки, които кабинетът взима.

"Стопанството се движи на кредит. Няма нищо опосно във взимането на заем, защото хората трябва да оцелеят сега. Важното е мерките да заработят навреме. Правителството върви добре, въпреки че губи доверие", добави тя.

Политологът доц. Петър Чолаков пък смята, ще има споразумение между превозвачите и правителството.

"Браншове като превози и ресторантьорство бяха изключително засегнати от пандемията и войната, цените на горивата скачат, сега идва и инфлация. Въпросът е какво прави правителстовото, за да реши енергийния проблем. Важно е да зароботи интерконекторът с Гърция, което е частично решение за енергийната ни зависимост. Ние продължаваме да сме транзитна страна за доставка на газ, от което събираме такси. Има договорка и за американски газ", каза още Чолаков.

"Нереалистично е правителството да изпълни цял мандат, ГЕРБ пък нямат интерес сега от предсрочни избори, те ще изчакат пет-шест месеца и ще оставят управлението да се "пържи в собствен сос". Опозицията ще говори за избори, но те няма да са съвсем скоро", смята доц. Петър Чолаков.

Според него предприетите мерки от правителството са били очаквани и би трябвало да се усетят след време, но, разбира се, опозицията ще се възползва, за да критикува за разхищение на средства и взимане заеми.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.