Хората продължават да се стичат пред храма "Света Неделя" вече втори ден

Хиляди хора продължават да се редят на дълги опашки пред храм „Света Неделя”, където са изложени мощите на светите братя Кирил и Методий. Храмът дори остана отворен през цялата нощ, за да могат всички желаещи да се докоснат до светинята.

Вярващите се молеха за здраве и мир, а изчакването не ги притесняваше. Въпреки, че храмът остана отворен цяла нощ, опашките продължиха да се вият и на зазоряване. А в деня, в който почитаме делото на Кирил и Методий, беше отслужена божествена света литургия.

С напредването на времето опашката от хора, дошли да се поклонят пред мощите стана толкова голяма, че хората се налагаше да чакат над два часа. Мария признава, че би чакала и повече за тази среща.

„Вълнение, радост, че съм се докоснала до тях. Не всеки ден мога да отида до мощите, все пак са светите братя Кирил и Методий”, казва тя.

Реликвите дойдоха от Света гора и, според преданията, включват частица от ръката на Св. Кирил, частици от ребрата на Св. Методий, както и малка част от Светия кръст. Да се поклони пред мощите на Светите братя дойде и премиерът Кирил Петков.

Мощите пристигат за първи път у нас. В понеделник те бяха пренесени с литийно шествие до църквата "Света Неделя". Поклонението ще продължи до утре на обяд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.