Темата коментират проф. Лиляна Симеонова и архимандрит Никанор

Учени твърдят, че мощите на светите братя Кирил и Методий са фалшиви. Какви са аргументите на църквата срещу твърденията и мотивите на историците в студиото на „Здравей, България” коментираха игуменът на Църногорския манастир „Св. Козма и Дамян” архимандрит Никанор и историкът от Института за балканистика към БАН проф. Лиляна Симеонова.

Архимандрит Никанор представи удостоверение, което, по думите му, потвърждава истинността на мощите на Кирил и Методий. „Поклонението в момента е много особено и уникално. Почитта тук е много интересна - виждаме я като към наши първоучители.  Това е една духовна, радостна почит”, посочи той.

„Колкото и да ровим няма никакви документални свидетелства за това къде е погребан Методий. На нас не знам какво ни се показва, но няма сведения, че някога са съществували мощи”, подчерта проф. Симеонова, като допълни, че не оспорва истинността на частицата на Кирил. 

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.